Tuzlaci će početkom naredne godine izaći na birališta i na vanrednim izborima izabrati nasljednika Jasmina Imamovića, koji je na poziciji gradonačelnika Tuzle proveo 22 godine. Vršioc dužnosti gradonačelnika do tada će biti Zijad Lugavić, čije bi imenovanje sutra trebalo potvrditi Gradsko vijeće Tuzle.

Izbori u Tuzli moraju biti održani najdalje za tri mjeseca, tako da stranke nemaju puno vremana da zauzmu stavove u vezi kandidata. U ovom trenutku sa sigurnošću se može reći da ćemo imati najmanje dva kandidata, prvi je Zijad Lugavić, koga će kandidirati Socijaldemokratska partije (SDP), a vjerovatno će ga podržati još neki politički subjekti. Drugi kandidat je predsjednik Bosanske stranke (BOSS) Mirnes Ajanović, koji već aktivno vodi kampanju.

Jasmin Imamović, kada je objavio da podnosi ostavku i ide na poziciju zastupnika u Zastupnički dom Bosne i Hercegovine, rekao je da je "Lugavić najvjerovatniji kandidat SDP-a za gradonačelnika" na vanrednim izborima.

Mirnes Ajanović, pak, najavljuje da će biti kandidat za gradonačelnika još otkako se Imamović kandidirao za Zastupnički dom BiH, a otkako je odlazeći gradonačelnik osvojio mandat, praktično vodi aktivnu kampanju.

- Svakodnevno obilazim teren, razgovaram s građanima, a aktivno vodim kampanju i na društvenim mrežama. Već sam prezentirao listu od 130 mjera koje se mogu realizirati bez puno novca i u najkraćem roku, ali na tome ne mislim stati. Ukoliko budem izabran neću primati plaću i radit ću volonterski - kaže Ajanović.

Kada su u pitanju ostale stranke iz Gradskog vijeća Tuzle, Zijah Rifatbegović, šef Kluba vijećnika Stranke demokratske akcije (SDA) u Gradskom vijeću Tuzle, kaže u Gradskom odboru ove stranke još nisu obavljene konsultacije po pitanju kandidiranja na vanrednim izborima za gradonačelnika.

- Dogovor je da u Gradskom vijeću podržimo Zijada Lugavića za vršioca dužnosti, a kako će se SDA ponašati po pitanju kandidiranja na vanrednim izborima ili, pak, davanja podrške nekom drugom kandidatu, razgovarat ćemo u Gradskom odboru SDA Tuzla - kaže Rifatbegović.

Predsjednik Socijaldemokrata (SD) BiH Enver Bijedić kaže da o kandidaturi za gradonačelnika još nisu razgovarali unutar stranke te dodaje da će to biti tema tokom decembra, kada će biti donesena i konkretna odluka.

- Još nismo razgovarali na tu temu u Gradskom odboru Demokratske fronte (DF), ali vjerovatno nećemo ostati gluhi po tom pitanju - kaže Žarko Vujović, član Gradskog odbora DF-a Tuzla na pitanje hoće li ova stranka imati kandidata na vanrednim izborima.

Kao jedan od potencijalnih kandidata za gradonačelnika Tuzle već neko vrijeme figurira i gradski vijećnik Omer Berbić iz Naše stranke.

- Nisam još odlučio o kandidaturi, nije još vrijeme da napravim konačnu procjenu - rekao je Berbić za Faktor.

U ovom momentu dva su izgledna kandidata za nasljednika Jasmina Imamovića, ali za očekivati je da ih bude više. Stranke nemaju mnogo vrema za procjene, najduže mjesec dana, a onda slijedi zimska kampanja za novo lice na čelu grada soli, piše Faktor.