Poljski premijer Donald Tusk rekao je da svijet mora prihvatiti činjenicu da je nastupila nova era rata, opisujući to kao najkritičniji trenutak od kraja Drugog svjetskog rata, javlja Anadolu. 

"Živimo u najkritičnijem vremenu od kraja Drugog svjetskog rata. Naredne dvije godine će odlučiti o svemu", rekao je Tusk u intervjuu za pet evropskih listova, uključujući poljsku Gazetu Wyborcza, koja je objavljena u petak.

Poručio je da "ne želi nikoga da plaši, ali rat više nije stvar prošlosti".

"Stvarno je i zapravo počelo je prije više od dvije godine. Ono što trenutno najviše uznemiruje je činjenica da je moguć doslovno svaki scenario", rekao je Tusk.

Smatra da se moramo psihički pripremiti za dolazak nove ere. 

"Naš glavni zadatak treba da bude da zaštitimo Ukrajinu od ruske invazije i održimo Ukrajinu kao nezavisnu i cjelovitu državu. Danas je njena (Ukrajina) situacija mnogo teža nego prije godinu dana, ali i mnogo bolja nego na početku rata", pojasnio je Tusk. 

Mišljenja je da je potreban snažan savez sa SAD-om.

"I istovremeno moramo biti nezavisni i samodovoljni u smislu odbrane. Naš zadatak je njegovati transatlantske veze, bez obzira na to ko će biti američki predsjednik", rekao je Tusk.