Turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan istaknuo je rastući nivo ksenofobije i rasizma u Europi, izražavajući zabrinutost zbog onoga što je opisao kao ˝epidemiju napada na našu svetu knjigu˝.

Fidan se obratio novinarima u subotu u Turskoj kući u New Yorku nakon 78. Opće skupštine UN-a.

Rekavši da svijet svjedoči trajnim promjenama na način da dominiraju mir, stabilnost i svijest, turski prvi diplomata je istaknuo da treba ojačati jedinstvo muslimanskog svijeta kako bi se osigurala ta promjena.

˝Vizionarska inicijativa poput Saveza civilizacija treba se održati a da ne izgubi svoju funkciju˝, rekao je.

Savez civilizacija Ujedinjenih naroda (UNAOC) osnovan je 2005. godine zajedničkim naporima Turkiye i Španije, a djeluje pod okriljem Ujedinjenih naroda.

Ministar vanjskih poslova Fidan sastao se sa španskim ministrom vanjskih poslova Joseom Manuelom Albaresom i visokim predstavnikom Saveza civilizacija Ujedinjenih naroda (UNAOC), Miguelom Angelom Moratinosom, tokom 78. Opće skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku, s raspravama usmjerenim na rješavanje islamofobnih postupaka.

Fidan je komentirao značaj ovih sastanaka, rekavši da su islamofobne akcije bile na dnevnom redu oba sastanka koja su organizirali.

Tursko ministarstvo vanjskih poslova izdalo je saopćenje osuđujući nedavni napad usmjeren na Kur´an ispred ambasade nekih zemalja članica Organizacije za islamsku saradnju, uključujući tursku ambasadu u Haagu, u Nizozemskoj.

˝Žalimo provokativnu prirodu ovih napada, usmjerenih na ponižavanje naše vjere i vjernika, te skrećemo pozornost na alarmantno širenje takvih provokacija u europskim zemljama, često pod krinkom slobode izražavanja˝, stoji u saopćenju.

Čelnik PEGIDE, islamofobne grupe, u subotu je ispred turske ambasade u Nizozemskoj još jednom poderao primjerak Kur´ana.

Kidajući više primjeraka Kur´ana ispred ambasada Pakistana, Indonezije i Danske u Hagu, Edwin Wagensveld je također uvrijedio islam i muslimane, a tokom incidenta koji se dogodio ispred turske ambasade, čak je i gazio stranice Kur´ana.

Tursko ministarstvo pozvalo je na hitnu akciju kao odgovor na nedavne uznemirujuće događaje i pozvalo zemlje u kojima su se ti napadi dogodili da poduzmu učinkovite mjere protiv ove rastuće prijetnje, koju Ujedinjeni narodi prepoznaju kao vjersku mržnju i jasno kršenje međunarodnog prava.

˝Pozivamo nizozemske vlasti da poduzmu potrebne mjere protiv počinitelja i spriječe ponavljanje ovakvih gnusnih incidenata˝, dodaje se u saopćenju.

˝Türkiye će nastaviti svoju odlučnu borbu protiv ovog nezdravog načina razmišljanja vođenog mržnjom na svim mogućim platformama˝, rečeno je.