Šef Ureda za komunikacije Predsjedništva Turske Fahrettin Altun odbacio je današnju izjavu američkog predsjednika Joe Bidena u vezi s događajima iz 1915. godine.

"U potpunosti odbacujemo izjavu Bidenove administracije o događajima iz 1915. godine", poručio je Altun.

Altun je današnji dan ocijenio tužnim s aspekta bilateralnih odnosa Turske i Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

"Zbog izbora Washingtona da pokuša zasjeniti našu časnu historiju živimo izuzetno tužan dan s aspekta naših bilateralnih odnosa", istakao je Altun. On je poručio i da su "institucije SAD-a kod objave ove izjave, nažalost pokleknule pred zahtjevima lobija".

Predsjednik Komisije za vanjske poslove parlamenta Turske Akif Cagatay Kilic komentarišući izjavu američkog predsjednika Joea Bidena u vezi dešavanja 1915. godine, kazao je kako je izjava daleko od historijskih činjenica.

Kilic je u saopćenju izrazio razočarenje zbog Bidenove izjave u vezi dešavanja 1915. godine.

Smatra kako je historiju 24. aprila 1915., međunarodni armenski lobi koristi kao sredstvo propagande koja je protivna pravu i istini. Smatra kako su Armenci i armenska dijaspora uložili velike napore i sredstva da tvrdnje o navodnom genocidu budu priznate u međunarodnoj zajednici.

”Armenski lobi koji ima značajnu izbornu snagu u SAD-u, desetinama godina ovaj stav čiji je cilj izvrnuti činjenice i u potpunosti ostvariti političke interese, radi na tome da ga usvoji i američka administracija, a poznata je činjenica da je i prije predsjedničkih izbora 2020. ove napore intenzivirao u Bidenovim redovima”, rekao je Kilic.

Osvrnuo se i na stav Bidena za razliku od ranijih američkih predsjednika.

”Pitanje koje je potrebno prepustiti historičarima, a koje se koristi toliko neotesano kao politički materijal, više šteti Armeniji nego Turskoj“, smatra Kilic.

Dodao je kako to što treće strane iskorištavaju ovo pitanje, najviše šteti Armeniji i njenom narodu.

Podsjetio je kako je u Prvom svjetskom ratu turski narod u Istočnoj Anadoliji patio najmanje koliko i Armenci.

”Armenske čete su divljački usmrtile na hiljade turskih seljana. To su dokazali i brojni dokumenti iz arhiva nekoliko država. A nije ostalo samo na tome. Armenci su 1921. usmrtili Talat Pasu u Berlinu, a armenski teroristi 1970-ih i 1980-ih 31 turskog diplomatu i njihove članove porodica“, rekao je Kilic.

Osvrnuo se na suživot u Turskoj koji je i danas očuvan.

”Američkom predsjedniku Bidenu savjetujem da još jednom analizira u koje svrhe i ciljeve koriste ove današnje izjave. Ono što svaki put naglašavamo, jeste da je najispravniji pristup historijske događaje prepustiti nezavisnim historičarima, a ne da ih istražuju i analiziraju političari”, rekao je Kilic.

Podsjetio je kako je Turska 2005. predlagala formiranje Zajedničke komisije za historiju, ali je Armenija odbacila prijedlog.

”Zbog toga je za nas neprihvatljiv pristup američke administracije. Ovaj stav je daleko od istine i odraz je snažnog unutrašnjeg lobiranja u SAD-u. Historija nikada neće oprostiti američkoj administraciji na nelegitimnoj izjavi koja je daleko od istine”, rekao je Kilic.

Poručio je i kako je historija Republike Turske i njenog naroda sjajna i čista te da je ne mogu zaprljati ovakve neosnovane i obmanjujuće izjave.

Predsjednik Partije nacionalnog pokreta (MHP) Turske Devlet Bahceli takođe ističe da je historija turskog naroda čista i svijetla.

Bahceli je u reakciji na društvenoj mreži podsjetio kako historija ima izvore i uporišta.

“Iskrivljivanje istine političkim ciljevima, taktiziranim izjavama, populističkim riječima, neosnovanim i neutemeljenim tvrdnjama, ozbiljno će narušiti težnju čovječanstva za mirom“, smatra Bahceli.

”U časnoj historiji turskog naroda nema sramote genocida niti poniženja zbog masakra. Naša historija je tu čista i nismo dužni nikome ništa dokazivati. Kampanje zavjere oko događaja iz 1915., u potpunosti su neosnovane. Oni koji se zanimaju za unutrašnje lice dešavanja iz 1915. godine, koje zanimaju razlozi u pozadini, neka prvo analiziraju arhivske spise na prašnjavim policama, te pročitaju radove časnih i objektivnih istraživača”, rekao je Bahceli.

Predsjednik Azerbejdžana Ilham Aliyev takođe je osudio izjavu američkog predsjednika Joea Bidena u vezi događaja iz 1915. godine.

U saopćenju ureda predsjednika Azerbejdžana navodi se kako je tokom telefonskog razgovora s predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom izražena osuda Bidenove izjave.

Aliyev istu smatra pogrešnom i historijskom greškom, ističući kako su ove riječi za Azerbejdžan neprihvatljive. Dodao je kako ovakve izjave Bidena ozbiljno štete trendu saradnje, te da će Azerbejdžan uvijek biti uz Tursku.