Nakon uspjeha turske bespilotne letjelice Bayraktar TB2, kako u raznim zemljama tako i na terenu u ratu u Ukrajini, Turska je počela s projektiranjem novih prototipova bespilotnih letjelica. Najnoviji izum bio bi dron sposoban letjeti brzinom zvuka. To je objavila firma Turkish Aerospace Industries, koja je otkrila da je budući uređaj već u fazi testiranja.

Turkish Aerospace Industries svoj novi proizvod naziva nadzvučnim dronom integriranim u projekat SIMSEK High Speed ​​Target Drone. Portparol firme rekao je da će se dron koristiti za elektronske napade, elektronsku podršku i misije mamca za prevaru neprijateljskih aviona na prvim linijama.

Dron je dugačak tri metra i ima mini-turbomlazni motor koji mu pomaže da leti najmanje brzinom od 1 Macha. Hipersonične letjelice su one koji premašuju brzinu od 5 Macha, odnosno pet puta veću od brzine zvuka, neki i više od 4.828 km/h. Do danas, najbrži je jednomotorni zrakoplov letio brzinom od 9,6 Mach (otprilike 10.943 km/h), što je prekretnica koju je 2004. godine postigao NASA-in X-43A za nekoliko sekundi.

Dron će biti lansiran iz drugih bespilotnih letjelica Turkish Aerospace Industriesa, tačnije iz modela Anka i Aksungur, kao i iz drugih zrakoplova.

Bayraktar TB2, koji može nositi bombe vođene laserom, pokazao se u Ukrajini učinkovitim u uništavanju tenkova, lansera raketa zemlja-zrak i opskrbnih vozova ruske vojske. Ove bespilotne letjelice iznijele su vrlo učinkovite napade u ranim fazama ukrajinskog sukoba prije nego što su Rusi uspjeli postaviti svoju odbranu na bojnom polju.

TB2 su već bili uspješno korišteni u Siriji, Libiji i Azerbejdžanu. Imaju autonomiju leta od 27 sati, a njihova mala veličina znači da se mogu približiti bez otkrivanja. Osim toga, svaki od ovih TB2 ima četiri uporišta na koje se mogu pričvrstiti različite vrste projektila, kao što su dalekometne protivtenkovske rakete i laserski vođene rakete.