Novi tuniški ustav za koji opozicija upozorava da bi mogao uništiti demokratiju u zemlji velikim proširenjem predsjedničkih ovlaštenja, trebao bi stupiti na snagu nakon referenduma održanog u ponedjeljak koji je izgleda prošao lako, ali uz slab odaziv.

Predsjednik Kais Said smijenio je parlament prošle godine i prešao na vladavinu dekretom, rekavši da zemlju treba spasiti od godina paralize promjenom demokratskog ustava uvedenog nakon revolucije takozvanog “Arapskog proljeća” u Tunisu 2011. godine.

Opozicione stranke bojkotovale su referendum te optužile Saida za državni udar, rekavši da novi ustav koji je objavio prije manje od mjesec dana znači povratak autokratiji.

Novi ustav daje predsjedniku ovlasti i nad vladom i nad pravosuđem, a istodobno onemogućuje provjeru njegovih ovlasti te slabi parlament.

Tunis se u međuvremenu suočava s prijetećom ekonomskom krizom i traži paket pomoći Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) što su pitanja koja su u proteklih godinu dana mnogo više zaokupljala obične ljude od političke krize.

Ubrzo nakon što je objavljena izlazna anketa koja je pokazala da je 92,3 posto podržalo novi ustav, stotine Saidovih pristaša okupile su se na glavnoj aveniji Habiba Bourguibe u glavnom gradu kako bi proslavili.

Čini se da su Saidovi početni potezi protiv parlamenta prošle godine bili vrlo popularni među Tunižanima, jer su hiljade ljudi preplavili ulice kako bi ga podržali, ogorčeni na političke stranke koje su okrivljavali za godine lošeg upravljanja i propadanja.

Međutim, kako se stanje tuniške privrede pogoršavalo tokom prošle godine uz male Saidove intervencije, čini se da mu podrška slabi.

"Sada kada smo mu dali novi politički mandat da se suprotstavi političkim lobijima, tražimo od Saida da se pobrine za našu ekonomsku situaciju, cijene i opskrbu hranom", rekao je jedan od njegovih pristaša koji su slavili u ponedjeljak.