Glavni opozicioni savez u Tunisu pozvao je Saieda da "odmah ode" pošto su birači velikom većinom odbili glasati na parlamentarnim izborima zabilježivši tek 8,8 posto odziva birača.

Ahmed Nejib Chebbi, predsjednik tuniskog saveza "Front spasa", koji je bojkotirao glasanje i optužio Saieda za državni udar protiv tuniske demokratije, rekao je da je predsjednik "izgubio svaki pravni legitimitet". Stopa apstinencije od više od 91 posto "pokazuje da vrlo, vrlo malo Tunižana podržava pristup Kaisa Saieda", rekao je Chebbi za agenciju France presse.

Otkako je suspendovao parlament u julu prošle godine, Saied je uveo novi ustav, uveliko umanjujući utjecaj političkih stranaka u zemlji, koje je okarakterisao kao narodne neprijatelje. Poseban je gnjev rezervirao za pokret Ennahda, dio opozicionog saveza, koji dominira političkom scenom otkako je zemlja prvi put predvodila val protesta Arapskog proljeća protiv autokratije 2011. Godine.

Umjesto tradicionalnih stranaka, na koje je Saied svalio veliki dio krivice za slabu ekonomiju i ukorijenjenu nezaposlenost, predsjednik je ohrabrio pojedince da se kandiduju na izborima sa programima koji služe njihovoj užoj zajednici. Rezultat, 1.055 samofinansirajućih kandidata koji su se takmičili za 161 mjesto, doveo je do jedinstvenog izbornog nadmetanja, sa mnogim biračima koji nisu bili sigurni ko se kandiduje, a u brojnim izbornim jedinicama samo je jedan kandidat na glasačkom listiću.

„Izašao sam da podržim prijatelja iz komšiluka“, rekao je 19-godišnji Omar o svom glasanju za jednog kandidata koji se takmičio u okrugu u unutrašnjosti Tunisa oko Rue de Marseille.

"Predsjednik Saied donosi promjene u zemlji i ja ću to uvijek podržavati", rekao je.

S obzirom na to da su mnoge političke stranke bile odsutne, odziv je bio izuzetno skroman, a neki birači nisu ni bili svjesni da se izbori održavaju. "Nemam nade", rekla je stomatolog Lamia Kamoun, objašnjavajući da nije odlučila da li će glasati.

“Imao sam nadu, ali sada ne... Stvari su se pogoršale.”

U subotu oko 13 sati, dva biračka mjesta u radničkom okrugu Kabaria, u blizini Tunisa, zabilježila su samo oko 100 glasova svako, od 1.800 registrovanih birača u oba centra.

Jedan tamošnji zvaničnik državnog izbornog tijela (ISIE) rekao je da nema namjeru glasati na izborima za koje smatra da nemaju nikakav značaj. „Ovo je samo moj posao“, rekao je.

Bliže centru grada, u blizini gradske historijske četvrti, jedno biračko mjesto je zabilježilo samo oko 40 birača od mogućih 900.

Prvi rezultati izbora bi trebali biti objavljeni u ponedjeljak, a konačni se očekuju tek u januaru. Ne očekuje se da će novo tijelo zasjedati prije marta, nakon što se ponove izjednačene ili tjesne borbe.

Opozicione grupe su i ranije napadale Saiedov politički program, ali ranije nisu govorile da bi trebao napustiti funkciju.

"Ono što se danas dogodilo je zemljotres", rekao je Chebbi. "Od ovog trenutka smatramo Saieda nelegitimnim predsjednikom i tražimo da podnese ostavku nakon ovog fijaska", rekao je.

Max Gallien, iz Instituta za razvojne studije, rekao je da je Tunis „na putu da ostvari najmanju izlaznost od svih izbora u modernoj globalnoj historiji, sa upola manjim učešćem od prethodnih rekordera (Haiti 2015. sa 18%, Afganistan 2019. sa 19%).”