U sjeni ostalih političkih događaja u državi pomalo ostaju šuškanja o povećanju cijena električne energije, kako za domaćinstva, tako i za privredu. Priča se kako je povećanje cijena i više nego izvjesno, a na takve su priče prvi reagirali iz Udruženja poslodavaca u Federaciji Bosne i Hercegovine te pozvali članice i sva privredna društva u FBiH koja su od Elektroprivrede BiH dobila ponude za cijene električne energije s povećanjem da ove ugovore do daljnjeg ne potpisuju.

„U UP FBiH se kategorično protivimo povećanju cijena električne energije za privredu“, kazao je Adnan Smailbegović, predsjednik te asocijacije, koji je naglasio kako je „stav poslodavaca da nema nikakvog razloga, niti potrebe za povećanje cijena električne energije privredi te da poslodavci ne trebaju rješavati probleme EPBiH, izazvane drugim faktorima, nevezanim za realni sektor“.

Na najave o povećanim cijena električne energije reagirao je i bivši federalni premijer Fadil Novalić, koji smatra kako je informacija da se do kraja godine očekuje veliki gubitak u poslovanju Elektroprivrede Bosne i Hercegovine uvod u priču o poskupljenju električne energije.

“Statistički ako pogledate, Elektroprivreda 28 godina poslije rata nije bila u gubitku. Mi smo prije tri godine uzeli akumuliranu dobit 92 miliona i poslali na Hranjen. Pazite, ne uzimate od gubitaša pare. Onda sam shvatio da nije to glavno pitanje, glavno pitanje je poskupljenje struje. Ona će poskupjeti. I treba naći krivca za to. Već je plasirana ta vijest. Struja će poskupjeti, a poslovanje Elektroprivrede je tekuća stvar”, kazao je Novalić tokom gostovanja u programu Federalne televizije.

“Ova Vlada će morati zatražiti usluge bivšeg ministra i bivšeg direktora – Nermina Džindića i Admira Andelije. Oni su (trojka) doveli nekompetentne ljude. Džindić i Andelija su iz privrede, iz sistema. Ovdje imamo ljude iz politike koji ne mogu odgovoriti ovom teškom zadatku”, zaključio je Novalić.