Deveterostruka dobitnica Grammyja, američka folk i country pjevačica Joan Baez posjetila je Ukrajinu i podijelila svoje dojmove s putovanja. Baez je u Ukrajinu stigla zajedno s američkim pedijatrom i aktivistom dr. Irwinom Redlenerom i njegovom suprugom Karen Redlener, koja je suosnivačica projekta Ukraine Children’s Action Project.

Osnovana u maju 2022., neprofitna organizacija surađuje s lokalnim zvaničnicima i nevladinim organizacijama u Lavovu i Varšavi na optimizaciji zdravlja, dobrobiti i obrazovanja djece koja su pogođena ratom u Ukrajini. Zajedno su posjetili dječje kampove u Varšavi i Lavovu, a posjetili su i Kijev. Svoje dojmove o Poljskoj i Ukrajini poznata pjevačica podijelila je na svojim stranicama na društvenim mrežama.

Na putu za Ukrajinu 82-godišnja Baez je u Varšavi susrela ukrajinsku djecu koja su joj poklonila žute i plave knedle. U objavi na Instagramu, pjevačica je rekla da je u Varšavi srela prognanu djecu, “koja su se posvuda ponašala kao djeca, zezala se, hihotala”.

“Napravili su nam ukrajinske knedle… bojeći tijesto u plavo i žuto. Naše jedino pravilo kao gostiju je da ne pitamo: 'Kako si? Kako se osjećaš?’ Jer možda ne znaju”, napisala je.  Baez je objavila snimke iz Lavova na kojima se djeca zabavljaju kraj fontane ispred Lavovskog opernog i baletnog kazališta. “Subota navečer u Lavovu. Život kakav bi trebao biti”, napisala je uz video.

U Kijevu je Baez posjetila Maidan Nezalezhnosti (Trg neovisnosti) i spomenik na kojem je postavljena zastava u znak sjećanja na svakog Ukrajinca: vojnog ili civilnog, odraslog ili djeteta, koji je ubijen u ruskom ratu protiv Ukrajine. Julija Mendel, bivša glasnogovornica ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, na Instagramu je podijelila dojmove o susretu s Baezom, opisujući kako je upoznala “legendu”.

Baez je američka folk i country pjevačica, tekstopisac, kompozitorka, producent i deveterostruka dobitnica Grammyja. Tokom duge karijere izdala je više od 30 albuma od kojih je nekoliko postiglo status zlatne ploče. Pjevačica je radila s Bobom Dylanom, s kojim je snimila nekoliko albuma i bila na zajedničkoj turneji.

Pjevačica je poznata i po svom aktivnom građanskom stavu. U 1960-ima je protestvovala protiv Vijetnamskog rata, a 1970-ih se zalagala za nuklearno razoružanje. Godine 1986. sudjelovala je na turneji “A Conspiracy of Hope” koju je organizirao Amnesty International u sklopu susreta predsjednika SAD-a Ronalda Reagana i sovjetskog vođe Mihaila Gorbačova u Reykjaviku na Islandu. Godine 1993. održala je koncerte u Sarajevu pod Opsadom. Godine 2015. odlikovao ju je Amnesty International.

Podsjetimo, na poziv prijatelja, a u organizaciji International Refugees, Joan putuje u ratom razorenu Bosnu i Hercegovinu u nastojanju da skrene više pažnje na patnje naroda u ovoj zemlji izloženoj velikosrpskoj agresiji. Dio puta do kina Imperijal prešla je u tenku i s pancirnim prslukom.

“Jedan moj prijatelj je sjedio za stolom s još nekoliko ljudi iz Sarajeva i oni su razgovarali o tome šta mogu uraditi za taj grad kako bi podigli moral narodu u tim teškim trenucima. Sarajevo je tada bilo odsječeno od svijeta i niko nije dolazio da pomogne tom narodu. On me je pitao da li bih došla i ja sam pristala. Mislim da sam u tom trenutku samo ja mogla pristati na takvo nešto”, rekla je prisjećajući se prvog dolaska u Sarajevo. Tom je prilikom, između ostalog, na bosanskom pjevala pjesmu Kemala Montena Sarajevo, ljubavi moja i iskazala nadu da će ponovo doći u, vjerovala je, bolje Sarajevo.

Njezine želje ispunile su se i petnaest godina kasnije, tokom svoje velike evropske turneje, ponovo je bila u Sarajevu. U Sarajevo se vratila 2008. godine, kada je 16. jula nastupila na centralnoj pozornici kod Vijećnice u okviru manifestacije Baščaršijske noći.

Treći boravak u Sarajevu 2018. godine, otkrio je, širim krugovima, nepoznatu dimenziju karaktera Joan Baez. U Sarajevo je stigla dan prije zvaničnog nastupa u Bosanskom kulturnom centru. U kultnom ateljeu Figure organiziraju koncert u čast njenog prvog boravka u Sarajevu 1993. godine. Vlasnik ateljea Slaviša Mašić cijeli dan nastoji stupiti u kontakt s Joan. Svi su pokušaji bili bezuspješni. Već je bio na bini s namjerom da saopšti njen izostanak. Baez se odjednom pojavila u sali... Svi su bili šokirani. Došla je pješice, niko je nije doveo. Prvo je sjedila u publici, a potom se popela na binu i s domaćim pjevačima, posve spontano, izvela nekoliko svojih omiljenih pjesama. Sarajevo, ljubavi moja već je bila neizostavna u njezinom repertoaru.