Britanski premijer Rishi Sunak u utorak je branio Brexit kao "ogromnu priliku", kada je Velika Britanija obilježila tri godine od napuštanja EU u jeku ekonomske krize i rastućeg javnog osjećaja "Bregreta" (žal zbog Brexita).

Ujedinjeno Kraljevstvo je 31. januara 2020. godine okončalo 47 godina pripadnosti Evropskoj uniji i njenoj prethodnici, EEZ, ubrzo nakon što je Boris Johnson odnio uvjerljivu izbornu pobjedu konzervativaca svojim obećanjem da će "izvršiti Brexit".

Anketa Ipsosa prošle sedmice pokazala je da 45 posto ljudi u Britaniji misli da Brexit ide teže nego što su očekivali.

- U tri godine od izlaska iz EU, napravili smo ogromne korake u iskorištavanju sloboda koje su otpuštene Brexitom kako bismo se uhvatili u koštac s generacijskim izazovima - rekao je Sunak u izjavi objavljenoj povodom godišnjice.

- Odlučan sam da osiguram da prednosti Brexita i dalje osnažuju zajednice i preduzeća širom zemlje - rekao je premijer.

Sunak je Brexit nazvao "ogromnom šansom da ispuni svoje prioritete rasta, zapošljavanja i društvene mobilnosti".

Premijer - koji će ove sedmice također obilježiti 100 dana na funkciji - rekao je da je Ujedinjeno Kraljevstvo "sa samopouzdanjem iskovalo put kao nezavisna zemlja" i da "taj zamah nije usporen".

Naglasio je da to uključuje najbrže uvođenje vakcine u Evropi, trgovinske sporazume sa 70 zemalja i "vraćanje kontrole nad našim granicama".

Saopćenje je uslijedilo u trenutku kada se Sunak suočava s brojnim izazovima, s hiljadama britanskih radnika koji stupaju u štrajk zbog plata koje je nadmašila rastuća inflacija, prenosi AFP.