Malo je političara koji su zadobili lojalnost vjerske desnice poput bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, čija je odluka da počne prodavati Biblije od 60 dolara za Veliku sedmicu razbjesnila njegove kritičare - ali nije izazvala nikakvu reakciju kršćanskih vođa.

Trump je razvio osjećaj nekažnjivosti kada je riječ o vjerskim porukama, sklopljen kroz veliki kompromis s kršćanskim konzervativcima koji ga vide kao manjkavog, ali učinkovitog, prvaka svog pokreta.

Trump niti je redovito išao u crkvu niti je bio sklon iskazivanju vjere prije nego što se kandidirao za predsjednika. Njegova kampanja 2016. proizvela je niz nezaboravnih gafova dok se udvarao kršćanskoj bazi glasača.

Na Summitu porodičnog vodstva u Iowi 2015. Trump je rekao da nikada nije molio Boga za oprost i nazvao pričest svojim "malim vinom" i "malim krekerom".

U intervjuu za Bloomberg iste godine, Trump je opetovano odbio imenovati svoj omiljeni biblijski stih – nazvavši ga "vrlo osobnim".

U govoru na Univerzitetu Liberty u januaru 2016. Trump je citirao stih iz onoga što je nazvao "Dva Korinćana" umjesto "Drugi Korinćani", izazvavši smijeh gomile i porugu svojih suparnika.

Trump je u uredu provodio politiku koja je oduševila njegove bijele kršćanske pristaše, uključujući imenovanje trojice konzervativnih sudaca Vrhovnog suda koji su glasali za poništavanje Roe v. Wadea.

Konzervativni saveznici, uključujući utjecajni think tank na čelu s Trumpovim bivšim direktorom proračuna Russom Voughtom, razvili su planove za ubacivanje "kršćanskog nacionalizma" u njegov program za drugi mandat, piše Politico.

Trump je opetovano tvrdio da "radikalna ljevica" progoni kršćane i obećao je na skupu u decembru da će "stvoriti novu saveznu radnu skupinu za borbu protiv antikršćanskih pristranosti".

Od 2016. Trump sve više tretira kršćanske slike kao snažan retorički alat, uključujući usporedbu raznih istraga i optužnica s progonom Isusa.

Nekoliko sedmica nakon pandemije COVID-a u martu 2020., Trump je izjavio da mu je cilj ukinuti ograničenja socijalnog distanciranja do Uskrsne nedjelje, rekavši za Fox News: "Zar ne bi bilo sjajno da sve crkve budu pune?"

U junu 2020. Trump je prošetao od Bijele kuće do povijesne Episkopalne crkve sv. Ivana nekoliko trenutaka nakon što je policija silom uklonila prosvjednike Georgea Floyda s trga Lafayette. Trump je držao Bibliju i pozirao za fotografe ispred crkve, koja je oštećena tokom prosvjeda prethodne noći.

Tokom kampanje 2024., vjerski prizvuci koje su koristili Trump i njegovi saveznici postali su sve apokaliptičniji — čak i mesijanski — kako su se povećavali njegovi pravni problemi.

U jednom videu koji se dijeli na Truth Socialu i pušta na Trumpovim skupovima, glas naratora grmi: "Dana 14. juna 1946. Bog je pogledao s visoka na svoj planirani raj i rekao: 'Trebam skrbnika.' Dakle, Bog nam je dao Trumpa."

Prvog dana suđenja za građansku prijevaru u New Yorku u oktobru, Trump je podijelio skicu sudnice koju je izradila umjetna inteligencija na kojoj se prikazuje kako sjedi pored Isusa.

Ove je sedmice Trump objavio poruku za koju je rekao da je dobio od sljedbenika: "Ironično je da je Krist prošao kroz svoj najveći progon upravo onaj tjedan kada vam pokušavaju ukrasti vašu imovinu."

Zaključak, 64% republikanaca vidi Trumpa kao "čovjeka vjere", prema anketi koju je proveo Deseret News u novembru.