Nova epizoda u sapunici zvanoj Karim Benzema u Saudijskoj Arabiji. Francuz ne putuje s ostalim suigračima na mini predsezonske pripreme u Dubai (UAE), što pojačava nagađanja o povratku zvijezde u evropski fudbal. Benzema je već mjesecima u središtu kontroverzi pa je zatvorio svoje društvene mreže zbog kritika navijača nakon loših rezultatat njegovog Al Ittihada Benzema je odsustvovao sa posljednje utakmice njegove ekipe prije pauze u saudijskoj ligi kako bi otputovao u Madrid, uz dopuštenje kluba iz Džede.

Sada Benzema nije stigao na vrijeme u trening kamp koji će Al Ittihad održati u Dubaiju. Igrači trenera Marcela Gallarda imaju u planu dvije prijateljske utakmice. U petak su se svi igrači vratili treninzima, ali Benzeme nije bio. Saudijski mediji izvještavaju da je Benzema bio na odmoru na Mauricijusu kada je ciklon pogodio arhipelag, spriječivši ga da stigne na vrijeme za početak priprema Tropska oluja Belal pogodila je Mauricijus i otočje Reunion s vjetrovima jačim od 150 km/h i očekuje se da se vrijeme neće poboljšati sljedećih dana.

Ova je situacija vruć krumpir za Ramona Planesa, nedavno imenovanog za novog sportskog direktora kluba. Prvi će mu zadatak biti smiriti situaciju s Benzemom, koji ima ugovor u Saudijskoj Arabiji do 2026. godine, dok u isto vrijeme pokušava pojačati ekipu kako bi se spremnija suočila s izazovima koji su pred njima. U februaru igraju osminu finala azijske Lige prvaka, što je titula koju žarko žele u Al Ittihad.

A prije samo godinu dana sve je bilo puno drugačije.

Dvadeset šesti decembar. King Abdullah Sports City, Džeda. "Kako si?", pita Cristiano Ronaldo Benzemu, smiješeći se, dok tunelom idu do igrališta. Bili su to trenuci prije utakmice između Al-Ittihada i Al-Nassra, meča velikih rivala u saudijskoj ligi, gdje su se ponovo sreli u službenoj utakmici pet i po godina nakon što je Portugalac napustio madridski klub.

Karim kima glavom, implicirajući da je sve dobro, a Ronaldo ga pita uživa li u iskustvu u Saudijskoj Arabiji: "Drugačije, zar ne?" Karim ponovno kima, ali bez previše izražaja. "I kako si ti?", kaže Francuz Ronaldu. "Dobro, vrlo mirno", odgovara on. Tada je Benzema posljednji put viđen u zemlji.

Upečatljiv poraz od Rfonaldove ekipe (2-5) dodatno je pogoršao lošu sezonu Al-Ittihada, sedmog na tabeli s 28 bodova, 25 za vodećim Al-Hilalom i 18 za Al-Nassrom, njihova dva velika rivala. Bolan neuspjeh koji je preplavio domaće medije vrlo oštrim kritikama na račun Benzeme, koji je odlučio ugasiti svoje društvene mreže i od kluba zatražiti dopuštenje da napusti Arabiju ranije nego što je planirano. Do februara, zbog Azijskog kupa, saudijska liga je na pauzi a igrači uživaju na odmoru do trećeg sedmice januara.

Benzemi to nije bilo prvo razočaranje u njegovoj saudijskoj avanturi koja u ovih prvih pet mjeseci nije bila tako ugodna kako je mislio i želio. Napunio je džepove, nakon što je osvojio sve u evropskoj eliti, ali ima stvari koje ga ne zadovoljavahu. "Benzema je posebna osoba, komplicirana za upravljanje", objašnjava osoba koja je s njim godinama radila u Madridu. “On ide zbog novca i također kako bi doživio novo iskustvo, ali kada je tamo osjeća se vrlo kontroliranim i promatranim. Svako ko uopće poznaje Benzemu zna da mu se to nimalo ne sviđa”, dodaje.

Karim je svojim ljudima od povjerenja prenio kako osjeća da mu ne vjeruju te čak dao naslutiti da su angažirali ljude koji će ga pratiti 24 sata na dan s ciljem da se zna što radi, a šta ne radi prije i poslije treninga i utakmica.

Benzema je stigao na kraju sezone 2022.-2023. Imao je ideju da odigra još jednu sezonu s Real Madridom, a zatim zatvori karijeru zlatnom penzijom, iskoristivši ekspanziju u Saudijskoj Arabiji. Shvatio je da je, sportski, kad je već najavio oproštaj od francuske reprezentacije i nakon što je s madridskim klubom osvojio sve, proživjeti novo iskustvo najbolja odluka, ali ju je htio odgoditi za godinu dana, do 2024. godine. Problem je što nije bilo dogovora s Florentinom Pérezom. Htio je da bude više plaćen u zadnjoj godini ugovora a klub mu je, kao što je učinio u slučajevima Modrića i Kroosa, ponudio isti novac koji je primao do tog trenutka. Tada se pojavio prijedlog Al-Ittihada, za 100 milijuna eura po sezoni i ugovor do 2026. godine. “On zarađuje puno više od toga zahvaljujući reklamama koje ondje radi za različite lokalne brendove”, kažu u saudijskoj zemlji.

“Ja sam musliman i vjernik, pa mi je bilo važno da budem u muslimanskoj zemlji. Želim živjeti ovdje", objasnio je Benzema na dan svoje prezentacije, što je želja koja više nije tako jaka. Život mimo nogometa nije previše privlačan. Pretjerana vrućina, malo slobodnog vremena i vrlo stroga kultura. Karim je musliman, ali voli uživati u životu i dobro se zabavljati, kao što je to činio u Madridu tokom četrnaest godina koliko je živio u glavnom gradu Španije.

Nadalje, Benzema je umoran od oštrih kritika koje dobiva od medija i dijela navijača koji ga krive za loše rezultate Al-Ittihada. Ostala su još četiri mjeseca sezone, ali tim više nema mogućnosti boriti se za trofeje, čak ni za mjesta koja iduće sezone vode u međunarodne kupove u Aziji. Nadalje, razočaravajući je bio njihov nastup na Svjetskom klupskom prvenstvu, poraz od egipatskog Al-Ahlyja (3-1) u utakmici u kojoj je Benzema promašio jedanaesterac.

Karimove brojke nisu toliko loše, 15 golova i pet asistencija u 24 utakmice, ali to nije ono što je zamišljao prije dolaska iz Madrida. Benzemu opterećuje činjenica da je izišao kao pobjednik iz sukoba sa portugalskim trenerom Nunom dsa kojim je radio u Al-Ittihadu do novembra prošle godine. Portugalski trener nikada nije tražio da ga dovedu a nije ga ni imenovao kapitenom. Nadalje, kako su sedmice prolazile, shvatio je da se Karim previše miješa u njegove odluke, prekoračujući svoje dužnosti. To je izazvalo svađe nekoliko puta i Benzema nije vidio drugog izlaza nego dati ultimatum vlasnicima Al-Ittihada. Ili Nuno ili on. Suživot je bio nemoguć. Šeici su na kraju odlučili pa je umjesto Portugalca stigao Marcelo Gallardo.

Benzemi također ne pomaže ni ono što mu se dešava u privatnom životu. Prošle godine postao je otac svog četvrtog djeteta. Majka je Jordan Ozuna, 33-godišnji američki model. Benzema ima još troje djece. Ibrahima, rezultat njegove romantične veze s Corom Gauthier a tu su još i Meliá i Nouri, djeca koju je rodila Chloe. Veza s njom je prekinuta u ljeto 2022. nakon što je Benzema upoznao Jordan koja je s njim zatrudnjela. Sada ovaj ljubavni trokut doživljava novi zaplet. Karim je viđen ovih dana na odmoru sa Chloe na Mauricijusu.