Prije 110 godina, 17. januara 1914. godine, u Rijeci je porinut bojni brod Szent István, kojeg su smatrali najvećim Austro-Ugarskim brodom. Četiri godine kasnije postao je grobnica za 85 mornara i četiri oficira.

Sa svojom dužinom od 152 metra i širinom od 28 metara bojni brod Szent István smatran je jednim od najvećih brodova tog doba. Za njegovu gradnju bilo je zaduženo brodogradilište Ganz-Danubius u Rijeci, koje je tada pripadalo Mađarskoj.

Možda je malo poznato, ali Austro-Ugarska Monarhija je početkom 20. stoljeća imala šestu najveću i najmoderniju flotu u svijetu, dvadeset posto posade činili su Mađari, a služilo je oko 27.000 oficira i mornara, piše mađarski portal Index. 

Nakon puštanja u promet brod je uglavom pomagao protivzračnu odbranu Pule. Na svoje posljednje putovanje krenuo je 9. juna 1918. Dan kasnije, 10. juna u 4:30 ujutro Szent Istvána, koji je bio na čelu konvoja, potreslo je nekoliko eksplozija koje su se pretapale jedna u drugu. Torpeda su pogodila bojni brod na vrlo nesretnom mjestu, jer su eksplozije probile pregradu između prve i druge kotlovnice s desne strane. Osim smanjenja manevriranja i snage pumpanja, to je jednostavno uzrokovalo izlijevanje previše vode u trup.

Većina mornara nije imala šanse napustiti brod, naredba za napuštanje broda nije mogla ni stići do mnogih odjela koji su bili u potpunom haosu. Spašavanje je otežavao i mali broj čamaca za spašavanje. Talijani su svoju pobjedu smatrali toliko velikom da od 1939. godine 10. juna slave Dan mornarice.

Ni Mađari nisu zaboravili svoje mornare. Prije sedam godina mađarskom je Parlamentu poslan prijedlog da 10. juni bude dan sjećanja na poginule mađarske mornare. Parlament je prijedlog jednoglasno prihvatio 8. novembra 2016. godien.

Prvi svjetski rat pogodio je gotovo svaku mađarsku porodicu, tri i pol miliona vojnih obveznika je podignuto, 660 hiljada mađarskih vojnika nije se vratilo kući, a većina ih počiva na stranim grobljima. Mađarski parlament je od vlade zatražio da podigne spomenik na mornaričkom groblju u Puli u znak sjećanja na mađarske mornare koji su ostavili kosti u morskim grobnicama tokom Prvog svjetskog rata. Dvojezični spomenik svečano je otvoren 10. juna 2017. godine.