Italijanska Serie A ima novog lidera. Nisu to ni Juve, ni Inter, ni Roma. To je Torino pod trenerskom rukom Paola Vanolija, koji se svojom pobjedom prošlog kola protiv Hellas Verone (2-3) popeo na vrh prvenstva nakon 47 godina. Zapravo, posljednji put bili su na prvom mjestu 30. januatra 1977. godine kada su u 14. kolu pobijedili 1-0 protiv Foggie.

Sada, četiri desetljeća kasnije, tim iz Torina, tim iz Torina ponovo je prvi. Uspjeli su ostati neporaženi, s tri pobjede i dva remija, u prvih pet kola Serie A. Uspjeh  koji niko nije očekivao.

Nakon što je prošlu sezonu završio na devetom mjestu i nakon odlaska trenera Ivana Jurića, kojeg je Roma nedavno dovela nakon otkaza Danieleu de Rossiju, Torino je ostao bez stopera Alessandra Buongiorna, koji je otišao u Napoli Antonija Contea Raoula Bellanove, koji je otišao igrati za Gasperinijevu Atalantu. Bila su to dva stuba Torinove odbrane pa je ekipa trebala svježe snage.

Predsjednik Urbano Cairo uložio je nešto više od 25 miliona eura da se obrana potpuno obnovi, s igračima poput Saúla Cocoa, beka koji je stigao iz Las Palmasa za sedam i po miliona, Walukiewicza iz Empolija i Čileanca Guillerma Maripána iz Monaka.

Svima njima pridružio se napadač Adams, koji je došao bez obeštećenja iz Southamptona nakon što je godinu dana proveo u engleskoj drugoj ligi, te Kolumbijac Duvan Zapata, koji je stigao u Torino za nešto više od osam miliona eura i već je postigao četiri gola.

S novim igračima Vanoli je pokrenuo svoj sistem. Vanolijev način igre je potpuno drugačiji od Jurićevog. Hrvat je bio više posvećen odbrani, ali igrači su se na novi način igranja već uspjeli prilagoditi. "Ovaj Torino je drugačiji tim, s modernijom filozofijom", ističe Carlos Passerini, urednik sporta u listu Corriere della Sera.

Dovođenje Vanolija u Torino pokazalo se uspješnim. Nakon što je bio pomoćnik Antonija Contea u Interu i Chelseaju, te nakon kratkog boravka u moskovskom Spartaku, taj 52-godišnji trener uspio je promovirati Veneziu iz Serie B atraktivnim stilom igre koji donekle odstupa od tipičnog talijanskog catenaccia.

Talijanski mediji hvale igru mladog Samuelea Riccija, koji je uz podršku svog novog trenera i uz iskustvo igranja s talijanskom reprezentacijom postao vođa veznog reda. U fokusu su doskorašnji igrač Tenerifa Saul Coco, koji je jedan od najboljih igrača, a uz Zapatu i Guillerma Maripana, posebno su apostrofirani Paragvajac Antonio Sanabria i golman Vanja Milinković-Savić, brat nekadašnjeg igrača Lazija, Sergeja, koji je sada u Al-Hilalu u Saudijskoj Arabiji. Sa svojom visinom od 2,02 metra, jedan je od najboljih golmana talijanskog prvenstva.