Prema najnovijim preliminarnim podacima Centralne izborne komisije BiH ubjedljiv pobjednik Općih izbora u Tuzlanskom kantonu je SDA, koja bi u Skupštini TK trebala imati dvanaest ili trinaest zastupnika.

Nakon 81,79 posto obrađenih biračkih mjesta, SDA je na kantonalnom nivou dobila 48.277 glasova, odnosno 30,45 posto, dok je druga stranka SDP sa 28.922 glasa, odnosno 18,24 posto. Slijede: DF/GS sa 15.589 glasova (9,83 posto), PDA sa 13.453 glasa (8,48 posto), Stranka za BiH 9.077 glasova (5,72 posto), Narod i pravda 8.306 glasova (5,24 posto), SDBiH Zeleni poket 6.244 (3,94 posto), a izborni prag posljednja je prešla Naša stranka sa 5.313 glasova (3,35 posto).

Midhat Čaušević (SDA), trenutni zastupnik u Skupštini TK i budući zastupnik u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine u koju ga šalje 17.089 građana ovog kantona, izjavio je da su u SDA zadovoljni izbornim rezultatima i da će ova stranka predvoditi vlast u najmnogoljudnijem kantonu u Federaciji Bosne i Hercegovine.

˝Logično je, po izbornom rezultatu, da SDA preuzme lidersku poziciju koja joj pripada i da samim tim započne procese formiranja vlasti na Tuzlanskom kantonu. SDA je po svojoj prirodi stranka koja preuzima ogdovornost, stranka koja preuzima upravljanje procesima, jer naš koncept nije opozicioni, nego jednostavno progres i poziciono djelovanje i vođenje procesa˝, istaknuo je Čaušević.

Proces formiranja vlasti na svim nivoima trajat će neko vrijeme, a iako je u ovom trenutku još uvijek prerano spominjati koalicije i partnere, prema trenutnoj situaciji u TK, SDA je najbliža DF-u i SBiH, dok bi u opoziciji mogle biti: SDP BiH, PDA BiH, SD BiH, NIP i Naša straka, koje su prešle izborni prag od tri posto.

Mahir Mešalić iz DF Tuzla u razgovoru za Stav ističe da interni podaci ukazuju na to da je moguće da su osvojili i peti mandat u Skupštini, ali da se neće unaprijed radovati.

˝Kako trenutno stvari stoje, prezadovoljni smo rezultatima. Željeli bismo se zahvaliti svim građanima koji su obavili svoju građansku dužnost, a posebno onima koji su nam ukazali povjerenje. Napravili smo pomak od osamdeset procenata na listama u odnosu na prošle izbore, što je znak da su građani nagradili naš otvoren, pošten i transparentan rad. Još je uvijek rano govoriti o mogućim koalicijama, jer se glasovi i dalje broje˝, izjavio je Mešalić.

Poredeći trenutnu situaciju sa onom prilikom izbora 2018. godine, SDP je sada u Tuzlanskom kantonu izgubio više od 20.000 glasova. Prije četiri godine SDP je bio pobjednička stranka sa 49.326 glasova, dok je SDA tada osvojila 49.074 glasa.

Osim SDP-a, glasači u Tuzlanskom kantonu drastično su uskratili povjerenje PDA, dok je povjerenje izgubio i SBB, koji nije uspio preći izborni prag od tri posto glasova.

Kada je u pitanju Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, građani Teočaka i Sapne na proteklim su Općim izborima najviše glasova dali Bakiru Izetbegoviću, a favorit građana Čelića u ukupnom poretku bio je Željko Komšić. Minimalna razlika u glasovima između Bećirovića i Izetbegovića zabilježena je u Doboj Istoku, gdje je u korist Bećirovića prevagnuo samo jedan glas, dok je u ostalim gradovima i općinama Tuzlanskog kantona pobjedu odnio Bećirović.

U Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine iz izborne jedinice u Tuzlanskom kantonu ide pet zastupnika i to po dva iz SDA i SDP BiH i jedan iz DF-a.

Iz Tuzlanskog kantona sa po dva mandata u Parlament Federacije BiH idu SDA, SDP i Željko Komšić – za građansku državu DF/GS, dok se prema stranačkim statistikama navodi da je jedan mandat osvojila i SBiH.

Napominjemo, rezultati su preliminarni i nepotvrđeni, ali i bez obzira na glasove koji će biti prebrojani u narednom periodu, ne bi trebalo biti većih odstupanja u odnosu na trenutno stanje.