Tim za usmenu historiju će u narednih 30 dana u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari snimati intervjue preživjelih žrtava Genocida sa područja Srednjeg Podrinja. Nakon toga, snimanje se nastavlja u Tuzli i u Sarajevu.                                 

Ovim su povodom pozvani preživjeli iz Srednjeg Podrinja, koji su bile u Srebrenici od početka Agresije na Bosnu i Hercegovinu pa do 1993, odnosno 1995. godine ili su svjedočili okupaciji Bratunca, Vlasenice i Zvornika 1992. godine da se jave Timu usmene historije u Memorijalnom centru na broj 056/991-949 ili na [email protected].

˝I sam sam podijelio svoju priču za projekt usmene historije zbog toga što je to važno radi budućih generacija kojima to dugujemo. Činjenice postoje ali one ne obuhvataju individualne priče preživjelih i naš je zadatak da ispričamo sve ono što nas je zadesilo od 1992-1995. jer niko to ne može učiniti umjesto nas. Usmenom historijom dopunjavamo činjenični aspekt narativa i dajemo mu ljudsku dimenziju. Tim za usmenu historiju je kvalifikovan da radi ovaj posao, a sada što je jako važno imamo i adekvatan studio za snimanje u Memorijalnom centru˝, poručio je Hasan Hasanović, šef projekta usmene historije.

Hasanović navodi da je mali interes preživjelih da ispričaju svoje priče, ali dodaje da preživjeli imaju obavezu svjedočiti, jer ako to ne urade, priče će zauvijek biti izgubljene.

˝I sam znam koliko je teško govoriti, ali skupimo snage za taj hrabri korak i dajmo svoj doprinos da istina pobijedi laži. Postavimo jednostavno pitanje: Da li bi naši najmiliji, ubijeni u Genocidu hjeli da mi šutimo ili da govorimo? Oni ne mogu govoriti, zato mi koji smo preživjeli to možemo˝, poručio je Hasanović.