Krajem prošle sedmice, u nedjelju 13. 11., u jednoj od najprometnijih ulica u Istanbulu, Istiklal ulici, desio se bombaški napad u kojem je poginulo šest osoba, a ranjena osamdeset i jedna osoba. Policija je za kratko vrijeme uhapsila 23-godišnju Ahlam Albashir iz Sirije koja je izvela teroristički napad prema direktnom naređenju terorističke organizacije PKK/YPG u Kobaniju. Također, uhapšeno je još 46 osumnjičenih za pomaganje.

Pripadnici terorističke organizacije PKK/YPG s pravom se nazivaju i ubicama djece, što su potvrdili i ovaj put. U bombaškom napadu poginula je i djevojčica Ecrin, koja je imala samo tri godine i koja je bila u šetnji sa svojim roditeljima. Njen otac Yusuf također je poginuo, a majka Mevludiye je ranjena. Među poginulim je i bračni par Adem i Mukaddes, iza kojih je ostala kćerka koja ima dvije i po godine i sedmomjesečni sin.

Predsjednik Republike Türkiye Recep Tayyip Erdoğan nakon napada izjavio je da napori da se Türkiye zauzme terorizmom neće uspjeti ni danas ni u budućnosti, kao što nisu ni ranije. Ministar unutrašnjih poslova Türkiye Suleyman Soylu izjavio je da su sigurnosne snage samo ove godine spriječile blizu dvije stotine terorističkih napada, a posljednjih šest godina se nije desio napad kao što je bio u prošlu nedjelju.

Teroristička organizacija PKK/YPG 2012. godine napala je vojni konvoj kada je poginulo deset turskih vojnika, a ranjeno pedeset. U maju 2013. godine u gradu Hatay izvela je bombaški napad gdje su poginule 53 osobe, a ranjeno 146 osoba. U gradu Diyarbakir 2016. godine u napadu bombaša samoubice poginulo je šest, a ranjeno trideset i osam osoba. Ovo su samo pojedini od mnogobrojnih terorističkih napada koje je izveo PKK/YPG. Od 1984. godine, od kada djeluje ova teroristička organizacija, pa do 2020. godine PKK/YPG je ubio više od osam hiljada pripadnika turske vojske, policije, kao i blizu 25 hiljada pripadnika javne službene bezbjednosti. U tih trideset šest godina teroristi PKK/YPG ubili su blizu šest hiljada civila, a ranili više od 11 hiljada civila. PKK/YPG teroristi su u svojim prijašnjim napadima ubijali civile spaljujući ih žive. Ubijaju djecu, omladinu, nevine starce, čitave porodice. Ubijaju turske vojnike dok odmaraju, ubijaju policajce koji štite građane. Ne biraju...

I dok se Türkiye bori protiv ovakvih terorista, isti ti teroristi se slobodno šetaju po nekim evropskim zemljama. Održavaju skupove, mitinge, proteste protiv Türkiye i slično. Slično je i sa Sjedinjenim Američkim Državama, koje na drugačiji način pomažu PKK/YPG i samim time omogućuju im i nove terorističke napade. Upravo zbog toga je i nakon posljednjeg napada u Istanbulu ministar unutrašnjih poslova Türkiye Soylu rekao kako ne prihvataju poruku saučešća američke ambasade, govoreći da oni hrane teroristička područja u Kobaniju i šalju novac iz svojih senata koji se koriste da poremete mir Türkiye. Soylu je istakao da je neiskrenost takozvanih saveznika koji se pretvaraju kao da su prijatelji, a ustvari šalju novac teroristima i skrivaju ih ili u svojoj državi ili u područjima koja su okupirali očigledna.

“Jasno i precizno. Mi nismo ničiji neprijatelji. Nemamo želje ni za čijom zemljom. Nikoga ne izdajemo, ali želim da kažem da nemamo više snage da izdržimo ove izdaje prema nama”, rekao je Soylu za turske medije, dodajući da je Türkiye “primila poruku, te da će odgovoriti itekako snažnom porukom”. Šef Direkcije za komunikacije predsjednika Erdoğana Fahrettin Altun je na svom Twitter profilu također naglasio da su teroristički napadi direktne i indirektne posljedice podrške pojedinih zemalja terorističkim organizacijama. “Ako žele prijateljstvo Türkiye, trebaju odmah prekinuti podršku”, napisao je Altun.

Zvaničnici mnogih država uputili su poruke solidarnosti i saučešća. Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, Željko Komšić i Milorad Dodik su također izrazili saučešće i uputili poruku podrške. Također, predsjednik SDA Bakir Izetbegović je poručio da je Bosna i Hercegovina u mislima uz porodice žrtava i prijateljskim turskim narodom. Ministrica vanjskih poslova Bisera Turković, gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić kao i mnoge druge ličnosti iz politike uputili su poruke podrške.

Samo prije nešto više od mjesec dana u Strasbourgu simpatizeri PKK/YPG su održali skup ispred zgrade Evropskog parlamenta, gdje su držali postere s likom vođe terorista Abdulaha Ocalana, koji je u zatvoru, pozivajući na njegovu slobodu. Predsjednik Ureda za zaštitu Ustava Njemačke Thomas Haldenwang u junu je predstavio Izvještaj za 2021. godinu u kojem je čak deset stranica posvećeno terorističkoj organizaciji PKK. “Prikupljaju donacije u Njemačkoj i koriste ih za finansiranje terorizma u Türkiye. Njemačka se za PKK smatra prostorom za odmor i povlačenje. Ulažu napore da uvjere mlade da se iz Evrope pridruže PKK-u”, rekao je Haldenwang, a prenosi Anadolija. U izvještaju stoji da se u Njemačkoj nalazi 14.500 pristalica terorističke organizacije PKK, koji su samo 2021. godine u toj zemlji prikupili 16,7 miliona eura takozvanih donacija, koje se ustvari koriste za finansiranje napada. Navodi se i da je od 2013. godine 295 osoba iz Njemačke otišlo kako bi se pridružilo ovoj terorističkoj organizaciji. U mnogim evropskim državama pristalice PKK-a napadaju građane porijeklom iz Türkiye tako što napadaju njihove domove, radna mjesta, kao i džamije.

Osim što PKK posljednjih godina ima velike gubitke u operacijama koje vrši turska vojska, također se određeni dio pristalica odlučuje napustiti ovu terorističku organizaciju. Samo posljednje četiri godine 717 pristalica PKK se predalo vlastima. Iako ova teroristička organizacija ima podršku s raznih strana i pojedinih svjetskih sila, Türkiye je odlučna da zaustavi njihovo djelovanje.