Papa Franjo otpustio je teksaškog biskupa Josepha Stricklanda, žestokog kritičara koji je doveo u pitanje Franjino vodstvo Katoličke crkve. Iz Vatikana je rečeno da je biskupovo “razrješenje” dužnosti rezultat istrage u njegovoj biskupiji Tyler.

Inače, biskup Strickland je vodeći glas u ogranku američkog katolicizma koji se protivi papinim reformama. Njegova smjena dolazi nakon što je Franjo govorio o “zaostalosti” nekih američkih katoličkih crkvenih vođa.

Biskup Strickland pokrenuo je niz napada na Papine pokušaje da ažurira stav Crkve o društvenim pitanjima i inkluziji, uključujući pobačaj, prava transrodnih osoba i istospolne brakove. U julu je upozorio da su mnoge “osnovne istine” katoličkog učenja dovedene u pitanje, uključujući i ono što je nazvao pokušajima da se “potkopa” brak između muškarca i žene. Kritizirao je kao “poremećene” pokušaje onih koji “odbacuju svoj nepobitni biološki Bogom dani identitet”.

Njegovo pismo sugerira da će pokušaji da se promijeni “ono što se ne može promijeniti” dovesti do neopozivog raskola u Crkvi. Oni koji traže promjene, upozorio je, “su pravi raskolnici”.

Biskup Strickland je bio pod istragom Vatikana i ranije je odbio priliku da podnese ostavku, a u otvorenom pismu u septembru je izazvao Papu da ga otpusti.

“Ne mogu podnijeti ostavku na mjesto biskupa Tylera jer bi to značilo da napuštam svoje stado”, rekao je.

Biskup Strickland imenovan je za biskupa 2012. godine, dok je Benedikt XVI bio papa.

Sve to prati značajne pokušaje Pape da učini Crkvu progresivnijom za vrijeme njegovog papinstva.

Vatikan je u četvrtak objavio da se transrodne osobe mogu krstiti u Katoličkoj crkvi, sve dok to ne izazove skandal ili “zabunu”.

U oktobru je predložio da će Crkva biti otvorena za blagoslov istospolnih parova, kako je rekao grupi kardinala, “ne možemo biti sudije koje samo poriču, odbacuju i isključuju”.

Govoreći na sastanku na proslavi Svjetskog dana mladih u Lisabonu, Papa je rekao da je zaostalost nekih ljudi beskorisna.

“Radeći ovo gubite pravu tradiciju i okrećete se ideologijama da biste imali podršku. Drugim riječima, ideologije zamjenjuju vjeru”, dodao je.

Vatikan je saopštio da će biskupijom Tyler privremeno upravljati biskup Joe Vasquez iz Austina.