Afganistanski talibanski lideri izdali su naredbu da sve afganistanske žene treba u javnosti nositi burku koja sve pokriva.

Ovaj potez potvrđuje najgore strahove aktivista za ljudska prava i vjerovatno će dodatno zakomplicirati odnose talibana s ionako nepovjerljivom međunarodnom zajednicom.

“Želimo da naše sestre žive dostojanstveno i sigurno”, rekao je Khalid Hanafi, vršilac dužnosti ministra u talibanskom ministarstvu za poroke i vrline dok je najavljivao uredbu koja je izazvala slična ograničenja za žene tokom tvrdolinijaške vladavine Talibana između 1996. i 2001. godine.

Talibani su ranije odlučili da ne otvaraju škole za djevojčice starije od 12 godina, odričući se ranijeg obećanja i odlučujući se da umire svoju bazu nauštrb daljeg otuđenja od međunarodne zajednice. Ta odluka poremetila je napore Talibana da dobiju priznanje od potencijalnih međunarodnih donatora u vrijeme kada je zemlja zahvaćena pogoršanom humanitarnom krizom.

Shir Mohammad, službenik ministarstva poroka i vrlina, rekao je: “Za sve dostojanstvene afganistanske žene, nošenje hidžaba je neophodno, a najbolji hidžab je burka, koja je dio naše tradicije.”

U dekretu se dodaje da je bolje da žene ostanu kod kuće ako nemaju važan posao vani. “Islamski principi i islamska ideologija važniji su nam od bilo čega drugog”, rekao je Hanefi.

Većina žena u Afganistanu nosi mahramu iz vjerskih razloga, ali mnoge žene u urbanim područjima, kao što je Kabul, ne pokrivaju svoja lica.

(Izvor: The Guardian)