Trideset godina nakon što su hinduistički fanatici uništili džamiju u Ayodhyi, što je izazvalo krvave međuvjerske nemire, supremacisti ciljaju na druga muslimanska mjesta kao što je Taj Mahal, arhitektonski dragulj i simbol Indije u očima svijeta.

Džamija Gyanvapi, podignuta u 17. stoljeću u gradu Varanasi, u državi Uttar Pradesh (sjever), najviše je ugrožena od pristaša Hindutve (hinduističke prevlasti).

Prošle sedmice, prema izvještajima indijskih medija, oko džamije su obavlejna iskapanja po sudskom nalogu, koja bi otkrila temelje hinduističkog hrama, "Shiva Lingu", objekat boga Šive za njegove vjernike. Prema tumačenjima, džamija je izgrađena na temeljima srušenog hindu hrama.

Muslimanima je već zabranjeno uzimanje abdesta na mjestu gdje je pronađena navodna relikvija i sada strahuju da će ova islamska bogomolju doživjeti istu sudbina kao i džamija Babri Masjid u Ayodhyi, Uttar Pradesh, izgrađena u 16. stoljeću.

Nakon uništenja džamije 1992. godine, izbili su međuvjerski nemiri, među najgorim u historiji nezavisne Indije, a život je izgubilo više od 2000 ljudi, većinom muslimana.

Ovi događaji uzdrmali su sekularne temelje zemlje i nametnuli hinduistički nacionalizam kao dominantnu političku snagu, otvorivši put izboru desničarskog nacionaliste Narendra Modija 2014. za čelnika zemlje u kojoj živi 200 miliona muslimana.

Od 1980-ih, njegova stranka BJP podržava izgradnju hrama Rami na istom mjestu kao i džamija, a Modi je položio kamen temeljac 2020. godine.

Od tada su hinduistički ekstremisti krenuli i u Taj Mahal, koji su izgradili Moguli. Oni su vladali velikim dijelom indijskog potkontinenta između 16. i 11. stoljeća. Taj Mahal je proglašen UNESCO-vom svjetskom baštinom.

Hindusi se zalažu za pravo da se tamo mole, tvrdeći da je spomenik izgrađen na mjestu drevnog svetišta posvećenog Šivi. Prema Sanjayu Jatu, glasnogovorniku Hindu Mahasabhe, radikalne hinduističke organizacije, Taj Mahal je sagrađen u Agri (Uttar Pradesh), na hramu posvećenom Shivi "koji su uništili mogulski osvajači".

Mauzolej, podignut između 1631. i 1648. godine, na inicijativu mogulskog cara Shah Jahana kako bi se ovjekovječilo sjećanje na njegovu rahmetli suprugu Mumtaz Mahal, postao je univerzalni simbol vječne ljubavi i glavna turistička atrakcija u zemlji, u koju milioni Indijaca ali i stranaca dolaze svake godine.

To što Taj Mahal simbolizira Indiju u očima cijelog svijeta uvijek je bio razlog za bijes hinduističkih supremacista. Danas je ta ogorčenost izražena do te mjere da se otvoreno ugrožava integritet tog objekta. “Nastavit ću se boriti za ovo do svoje smrti. Poštujemo sudove, ali, ako bude potrebno, uništit ćemo Taj Mahal i dokazati postojanje hrama na tom mjestu”, rekao je Jat.

Ovog mjeseca, član BJP-a iz Uttar Pradesha zatražio je da se Arheološku agenciju Indije (ASI) natjera da otvori dvadeset područja oko Taj Mahala u kojima su, tvrde, trebali biti smješteni hinduistički idoli. ASI je negirao postojanje takvih objekata, a sud je zahtjev po kratkom postupku odbio.

Audrey Truschke, vanredna profesorica historije južne Azije na Univerzitetu Rutgers u Sjedinjenim Državama, smatra ove tvrdnje "jednako razumnim kao i reći da je Zemlja ravna".

Ne postoji "koherentna teorija" o Taj Mahalu, rekla je i dodala kako u takvim stavovima vidi izraz "bijesnog i krhkog nacionalističkog ponosa, koji ne dopušta da ništa nehinduističko bude indijsko“ i zahtijeva da se izbriše muslimanski doprinos indijskoj baštini.