Generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus izjavio je da se jučer Komitet za hitne slučajeve sastao 15. put i preporučio mu da proglasi kraj vanredne situacije od međunarodnog značaja u javnom zdravstvu.

- Prihvatio sam taj savjet. Stoga s velikom nadom proglašavam kraj COVID-19 globalne zdravstvene prijetnje - rekao je Gebrejesus.

Komitet SZO za hitne slučajeve prvi put je proglasio da COVID predstavlja njen najviši nivo uzbune prije više od tri godine - 30. januara 2020. Taj status pomaže u usmjeravanju međunarodne pažnje na prijetnju zdravlju, kao i jačanju saradnje na vakcinama i tretmanima.

SZO je objavila da je ukidanje tog statusa znak napretka koji je svijet postigao u pomenutimim oblastima, ali i da je COVID-19 tu i da ostaje, čak i ako više ne uzrokuje vanredno stanje.

Stopa smrtnosti je usporila sa vrhunca od više od 100.000 ljudi sedmično u januaru 2021. na nešto više od 3.500 u sedmici do 24. aprila, prema podacima SZO.

SZO ne proglašava početak ili kraj pandemije, iako je počela koristiti taj termin za COVID u martu 2020. godine, javlja Reuters.