Dok su sve oči u Zapadnoj Aziji bile uprte na početak fudbalske lige Saudijske Arabije 11. augusta, sedam dana kasnije počelo je prvenstvo u Ujedinjenim Arapskim Emiratima u koje će igrati nekla vrlo zanimljiva imena. Jedan od njih je i Omer Atzili. Osim što je dobar napadač, na naslovnice medija i u žižu javnosti stiogao je kao prvi Jevrej, prvi Izraelac koji će igrati za neki klub u arapskom svijetu.

Atzili je debitirao 18. augusta, odigravši 88 minuta prve utakmice sezone; njegov novi klub, prošlogodišnji viceprvak Al Ain, vratio se nakon gola minusa i porazio Bani Yas 3-2.

Atzili se pridružio jednom od najvećih i najuglednijih klubova Zapadne Azije – prvim pobjednicima Azijske Lige prvaka 2002.-2003. – iako će od sada takmičenje sa saudijskim klubovima koji troše velike novce bitiveoma teško. Ali ovaj krilni igrač ima iskustva u igranju sa manjim ekipama i pobjeđivanju većih i jačih, u oktobru 2022. zabio je oba gola kada je Maccabi Haifa pobijedio Juventus 2-0 u grupnoj fazi UEFA Lige prvaka. Sada bi Al Ain, klub iz grada na granici sa Omanom, sasvim drugačijim od glamuroznih Dubaija i Abu Dhabija, trebao podići na višu razinu.

Izrael je imao problematične odnose s mnogim svojim arapskim susjedima, koji državu, koja je nastala 1948. godine, smatraju ilegalnim okupatorom palestinskih zemalja. U fudbalsu stanje nije bilo nimalo drugačije; godine 1974. Izrael je izbačen iz Azijske fudbalske konfederacije nakon što su susjedne zemlje godinama odbijale igrati sa njim.

Situacija se donekle promijenila. Omarov dolazak omogućio je Abrahamov sporazum, niz dogovora o normalizaciji potpisanih 2020. između Izraela s jedne strane i Bahreina i UAE s druge strane. To znači da su dvije arapske nacije priznale državu Izrael i da su uspostavljeni diplomatski odnosi.

Samo mjesec dana kasnije, Dia Saba, musliman sa izraelskim državljanstvom, potpisao je za Al Nasr. Sada je Atzili prvi jevrej u nekom arapskom klubu.

Nema sumnje da Atzili ima ono što je potrebno za uspjeh na terenu, pitanje je šta će biti van njega. Liga UAE obično je prilično nježna stvar u smislu atmosfere i rivalstva i vrlo je moguće da će najžešće kritike doći od promatrača iz Palestine i onih diljem regije kojima je Palestina bliska. Na primjer, bilo je nekoliko uvodnika u libanskim novinama koji su se otvoreno protivili tom potezu.

Međutim, bilo je izvještaja i da ga je Al Ain registrirao kao Rumuna, jer ion ima i njihovo državljanstvi i tako je klub iskoristio prednost njegovog EU pasoša. Također je sugerirano da možda neće putovati u druge zemlje u regiji na utakmice azijske Lige prvaka.