Južna Koreja je, uz Tajvan, jedino mjesto u Aziji koje održava tradicionalni kineski sistem brojanja godina, tako da su svi građani jednu ili čak dvije godine stariji nego što bi bili u ostalim nacijama svijeta. Ova će se situacija, međutim, promijeniti na junu 2023. godine, nakon što je Nacionalna skupština prošle sedmice odobrila niz zakona za standardizaciju dobi osobe na svim službenim nivoima u skladu sa međunarodnim sistemom.

Uredba, odobrena 8. decembra, nastoji izjednačiti dob Južnokorejanaca u svim pravosudnim i administrativnim područjima slijedeći međunarodni sistem i stavljajući tačku na tradicionalnu metodu koja se još uvijek koristila u nekim vladinim odjelima. Očekuje se da će ovaj potez, koji je bio jedno od obećanja predsjednika Yoona Suk-yeola u predizbornoj kampanji, smanjiti pravne nedosljednosti i eliminirati prekoračenja troškova koja proizlaze iz korištenja tri različita sistema izračuna.

Od 1962. godine, službena metoda za administrativne i pravne svrhe u Južnoj Koreji je "međunarodna dob", koja se temelji na datumu rođenja i prema kojoj se za svaki rođendan dodaje jedna godina. Međutim, u neformalnom kontekstu većina Južnokorejanaca odgovara svojom "korejskom dobi", koja može biti jednu ili čak dvije godine starija od njihove "međunarodne dobi". Prema tom sistemu, bebe se rađaju s jednom godinom i svakog 1. januara dodaju im još jednu pa, naprimjer, one rođene 31. decembra već dan nakon poroda imaju dvije godine.

Da stvar bude još komplikovanija, u pojedinim upravnim područjima koristi se “godišnja starost” koja bi bila mješavina prethodne dvije. Prema ovom sistemu smatra se da se bebe rađaju s nula godina, ali se svakog 1. januara zbrajaju do jedne. Ta je dob ona koja se primjenjuje prema zakonima poput obaveznog služenja vojnog roka, osnovnog i srednjeg obrazovanja ili ona koja određuje zakonsku dob u kojoj je dozvoljeno piće i pušenje. Ova praksa prestat će biti na snazi na papiru od juna 2023.

Poznato je da porijeklo ovog običaja seže stotinama godina unatrag, u drevnu Kinu, te da je odatle prenesen u druge zemlje s konfučijanskom tradicijom. Trenutno postoji i na Tajvanu, gdje građani svake nove godine lunarnog kalendara automatski navršavaju godinu dana. Sjeverna Koreja ga je službeno ukinula prije nekoliko desetljeća, iako ga Sjevernokorejanci i dalje neformalno koriste.

Južnokorejske vlasti su odluku donijele nakon duge rasprave o društvenoj zbrci koju stvara korištenje višestrukih sistema. Iako zakoni zemlje nalažu koja je metoda izračuna dobi primjenjiva u svakoj okolnosti, mnogi Južnokorejanci nisu baš upoznati s nijansama pa je tako internet pun kalkulatora dobi koji vam pomažu da brzo odredite koliko imate godina.