Švedska može postati članica NATO-a poput Finske ako ispuni svoja obećanja Turskoj, izjavio je ministar odbrane Yaşar Güler.

U susretu sa novinarima u Briselu nakon sastanka ministara odbrane NATO-a, Güler je izrazio podršku politici "otvorenih vrata" vojne alijanse.

Güler je također napomenuo da su tokom sastanka iz prve ruke prenijeli stavove Türkiye o tačkama dnevnog reda.

“Izrazili smo svoju osjetljivost u borbi protiv terorizma, kao i u svakom okruženju. Naglasili smo da se protiv terorizma u svim njegovim oblicima i manifestacijama treba boriti bez diskriminacije. Naglasili smo našu odlučnost da se borimo protiv svih terorističkih organizacija, uključujući PKK/YPG/PYD, FETÖ, Daesh i al-Qaidu. Očekujemo punu podršku svih naših saveznika u tom pogledu.”

Trilateralni memorandum na samitu NATO-a potpisan među zemljama u junu prošle godine predviđa da Finska i Švedska neće pružiti podršku YPG/PYD, sirijskom ogranku PKK-a ili Gülenističkoj terorističkoj grupi (FETÖ) – grupi koja stoji iza pkušaja puča 2016. godine. 

Predsjednik Recep Tayyip Erdoğan rekao je da bi Švedska trebala učiniti više da ublaži zabrinutost Turske o terorizmu prije nego što Ankara odobri njenu kandidaturu za članstvo u NATO-u.

Turska i Švedska su se složile da održe više razgovora o članstvu Stockholma u NATO-u, nakon kvadrilateralnog sastanka u Ankari ranije ove sedmice, navodi se u saopštenju Direkcije za komunikacije Predsjedništva.

Sastanak oko budućeg članstva Švedske u NATO-u završen je dvosmislenom notom za ovu nordijsku zemlju. Stokholm se dugo nadao da će sastanak biti završna faza, uoči samita u Vilniusu, za napredak u članstvu, za šta je potrebno odobrenje Turske i Mađarske.

Güler je rekao da se tokom sastanka u Briselu razgovaralo o pripremama za predstojeći samit NATO-a.

Lideri NATO-a sastaće se u glavnom gradu Litvanije, Vilnjusu, od 11. do 12. jula. Očekuje se da će saveznici podržati Ukrajinu na duge staze i ojačati odvraćanje i odbranu.

„Još jednom smo izrazili podršku teritorijalnom integritetu, nezavisnosti i suverenitetu Ukrajine, uključujući Krim“, rekao je Güler.

“Također smo istakli potrebu za hitnim prekidom neprijateljstava i uspostavljanjem primirja kako bi se spriječila daljnja razaranja i humanitarna tragedija, te smo istakli važnost diplomatije i spremni smo da damo svoj dio posla u tim stvarima i humanitarnoj pomoći, baš kao što smo radili i do sada.”

Güler je naveo da je u okviru Crnomorske inicijative za žito, uz posredovanje Turske za rješavanje globalne prehrambene krize, oko 32 miliona tona žitarica prevezeno iz ukrajinskih luka na međunarodna tržišta sa skoro hiljadu brodova.

Istakao je važnost brzog, sigurnog, planskog nastavka isporuke žitarica.

Güler je također istakao drugu sjednicu sastanka u sjedištu NATO-a i razgovarao o naporima da se ojača odvraćanje i odbrambeni stav alijanse u trenutnom sigurnosnom okruženju.

On je rekao: „U tom kontekstu, podsetili smo da je nakon događaja na Kosovu naša zemlja, koja ima istorijske i kulturne veze sa Balkanom, brzo rasporedila dodatni rezervni bataljon kako bi doprinela miru, spokoju i stabilnosti u regionu. Detaljno smo opisali naš doprinos NATO-ovoj komandnoj strukturi i strukturi snaga, operacijama i misijama, te naporima na kopnu, moru, zraku i svemiru.”