Na spektakularnoj ceremoniji 4. februara 2022. godine u glavnom gradu Kine, Pekingu, paljenjem Olimpijskog plamena, svečano su otvorene XXIV Zimske olimpijske igre Peking 2022. 

Ceremonija otvaranja je otpočela odbrojavanjem od broja 24, koji predstavlja 24 solarna pojma, dok se dan otvaranja ZOI Peking 2022 podudara s prvim pojmom, a to je proljeće. Stoga je i prvi performans predstavljao rađanje proljeća u vidu maslačka koji se njiše u ritmu vjetra. Prvi performans se završio vatrometom, koji je na nebu ispisao riječi SPRING – proljeće.

Druga tačka ceremonije je otpočela valovima koji su se ubrzo kondenzirali u kristalnu kocku leda. Uz pomoć 24 laserske zrake ispisani su svi gradovi domaćini Zimskih olimpijskih igara, a među njima i Sarajevo 1984. godine. Po završetku druge tačke i nakon ispisivanja domaćina XXIV Zimskih olimpijskih igara Peking 2022, iz ledene kocke izronili su olimpijski krugovi, kojima je domaćin iskazao poštovanje prema olimpijskom duhu i svim gradovima domaćinima ovog velikog tamičenja.

Ovim je započeo svečani defile nacija učesnica ZOI Peking 2022, kojeg su otvorili predstavnici kolijevke Olimpijskih igara delegacija Grčke, nakon kojih je uslijedio defile preostalih 90 delegacija prema alfabetu zemlje domaćina. 

Bosna i Hercegovina je na Nacionalni stadion "Ptičije gnijezdo" u Pekingu izašla kao 50. delegacija po redu. Našu delegaciju sastavljenu od šest sportista predvodili su nosioci zastave Elvedina Muzaferija (alpsko skijanje) i Mirza Nikolajev (sankanje), a posljednja u nizu je izašla delegacija domaćina Igara - Olimpijski tim Kine.

Nakon svečanog defilea nacija učesnica Zimskih olimpijskih igara uslijedila je tačka "Jedan svijet jedna porodica" koja je prikazana kroz formiranje jedne velike pahulje koja u sebi nosi naziv/pahulje 91 delegacije sportista ili NOK-ova koji učestvuju u ovim Zimskim olimpijskim igrama.

Naposlijetku uslijedilo je i tradicionalno paljenje Olimpijskog plamena, kojeg su za ove Zimske olimpijske igre upalili Jiawen Zhao (nordijska kombinacija) i Dinigeer Yilamujiang (skijaško trčanje).