Američki parlamentarci optužuju Bidenovu administraciju za licemjerje nakon što je izrazila zabrinutost zbog smrtnih slučajeva civila u Gazi, a u isto vrijeme odobrila transfer bombi i borbenih aviona vrijednih milijardi dolara u Izrael.

Transfer uključuje preko 1.800 bombi teških 2.000 funti svaka, navodi Washington Post. Takva municija je povezana sa sve većim brojem poginulih civila u nemilosrdnom i neselektivnom napadu Izraela na pojas Gaze.

U objavi na društvenoj mreži X, senator Bernie Sanders nazvao je Bidenov potez „opscenim“, navodeći: „SAD ne mogu moliti Netanyahua da jednog dana prestane bombardirati civile, a sljedećeg mu dana poslati još hiljade bombi od 2.000 funti, koje mogu sravniti sa zemljom čitave gradske blokove . Ovo je nepristojno. Moramo okončati naše saučesništvo: Nema više bombi Izraelu!”

Senator Jeff Merkley iz Oregona, demokrata, misli slično kao i Sanders: “Bidenova administracija ne može vjerodostojno nastojati da poveća humanitarni pristup Gazi dok istovremeno šalje isto oružje koje Netanyahuova vlada koristi da neselektivno ubija nevine Palestince .” 

„Pogrešno na svakom nivou“, dodao je.

Ovo se dešava usred neslaganja između Sjedinjenih Država i Izraela u vezi s Netanyahuovim namjerama da započne vojni napad na Rafah, grad na jugu Gaze koji je postao utočište za otprilike 1,5 miliona očajnih Palestinaca koji bježe od izraelskog napada.

Međutim, vrsta oružja uključena u ovaj najnoviji transfer oružja iz Washingtona u Tel Aviv opremila je izraelsku vojsku upravo onim što je potrebno za kopnenu invaziju na Rafah.

Nakon što je Washington odbio staviti veto na rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a kojom se zahtijeva prekid neprijateljstava u Gazi do kraja ramazana, to je izgledalo kao prvi znak prekida američke politike bezuvjetne podrške Izraelu. Obavezujuća rezolucija također zahtijeva da ramazanski prekid vatre služi kao osnova za trajni mir, ali do sada Izrael i SAD nisu pokazali znakove da se drže odluke UN-a

Međutim, ovaj transfer oružja doveo je do optužbi da se Bidenova administracija samo deklarativno zalaže za mir kako bi umirila arapsko-američke glasače uoči predsjedničkih izbora u novembru, dok Izraelu nastavlja slati sredstva da može voditi rat.

Izraelski neselektivni napad na Gazu do sada je ubio 32.705 ljudi, većinom žena i djece..