Rs želi da sarađuje sa Mađarskom, kao i Mađarska sa srpskom, izjavio je, između ostalog, predsjednik bh. entiteta Rs Milorad Dodik za RTRS nakon satsnaka sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom u Budimpešti.

Dodik je poručio da se ta saradnja odvija na obostrano zadovoljstvo.

˝Danas smo dogovorili da, kako bi svi dogovoreni projekti i saradnja imali veći obim i novi format, da se formira zajednički Savjet za praćenje tih politika kojim će rukovoditi on i Orban˝, rekao je Dodik.

Dodik je istaknuo da je bilo predviđeno da sastanak sa Orbanom traje 45 minuta, ali da su ˝ostali sat i po u danu u kojem se ovdje slavi nacionalni praznik i gdje dolazi desetine važnih gostiju˝.

˝Imponuje nam ta pažnja koja nam je ovdje poklonjena. Na dnevnom redu su bila i politička pitanja. Orban je nedavno bio u Sarajevu i poslao jasnu poruku da Mađarska želi da sarađuje sa svima koji žele. Nakon toga je bio u Banjaluci i samo smo potvrdili naše dogovore od ranije˝, naveo je Dodik.

"U Mađarskoj postoji razumijevanje situacije u BiH"

Dodik je naglasio da su Orbana upoznali sa novom situacijom u BiH.

˝Osnovna stvar sa kojom smo ga upoznali jeste kako tamo neizabrani stranac nameće zakone i brani svoj ego, sujetu i ličnost, a krši sve norme Ustava i Dejtonskog sporazuma. Christian Schmidt je neizabarni stranac koji se pokušava igrati igre moći u kojoj misli da oni koji stoje iza njega mogu da nametnu političku volju, da promijene zakone i zatvore svakog onoga ko ga ružno pogleda˝, rekao je Dodik.

On je upitao kako Evropa može da prihvati takvu situaciju.

˝Kako Evropa može da kaže da na 200-300 kilometara od njih ima neki stranac koji ušeta u neku zemlju i kaže da on donosi zakone i ko ga ne bude volio, ići će u zatvor. Gdje to ima? To Evropa ne može da podrži. To je ozbiljno pitanje za samu Evropu i pitanje koje će joj se sve više postavljati kako ovaj proces bude trajao˝, rekao je Dodik.

U Budimpeštu je na Orbanov poziv otputovala i Željka Cvijanović, srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, koja je sastanak ocijenila konstruktivnim i uspješnim.