Gruzijske vlasti uhapsile su 66 osoba tokom demonstracija u glavnom gradu Tbilisiju protiv usvajanja zakona o stranim agentima, saopćilo je u srijedu Ministarstvo unutrašnjih poslova. Demonstranti su oštro reagirali na usvajanje zakona na prijedlog Stranke narodne moći, a gruzijske opozicione stranke tvrde da je zakon antidemokratski.

Gruzijske nevladine organizacije i mediji smatraju da vlasti pokušavaju učiti iz ruskog iskustva u obračunu sa "stranim agentima" i ugrožavaju slobodu govora u zemlji. Prijedlog zakona zabrinjava i Zapad. Sjedinjene Američke Države i Evropska unija upozoravaju Gruziju da će usvajanjem takvog zakona izgubiti mogućnost dobivanja statusa kandidata za EU i ulaska u NATO.

Najpoznatiji Zakon o stranim agentima na snazi je u Rusiji i koristi se za ocrnjivanje protivnika, novinara i boraca za ljudska prava koje režim Vladimira Putina optužuje da se bave aktivnostima koje se finansiraju iz inostranstva, a sada se slično dešava i u Gruziji. 

Ministarstvo je u utorak započelo istragu povodom demonstracija, a navode da će biti obavljena pravna ocjena o postupanju svih osoba koje su omogućile i organizirale prerastanje mirnog protesta u nasilje.

MUP Gruzije je u utorak mobilizirao nadležne jedinice kako bi zaštitili javni red i osigurali mirno odvijanje protesta.

 

Demonstracije su kasnije postale nasilne, a oni koji su se okupili u blizini gruzijskog parlamenta pokušavali su blokirati ulaze u zgradu parlamenta.

Demonstranti su bacali razne predmete na snage reda te ih i fizički napadali i pružali im otpor, na šta su policajci odgovorili silom.

"Uprkos brojnim pozivima MUP-a da održavaju red, protestuju na miran način, u okviru zakona, učesnici skupa su nastavili s nasilnim radnjama i nisu poštovali zakonske zahtjeve pripadnika reda i mira", navodi se u saopćenju.

Ministarstvo će ispitati sve šta se desilo tokom protesta i dat će odgovarajuću pravnu kvalifikaciju svakoj akciji.