Njegovi problemi čine ga idealnom metom za Bidenove protivnike, a napadi vjerojatno neće okončati sporazum o priznanju krivice koji je ove sedmice postigao s američkim Ministarstvom pravosuđa kako bi izbjegao zatvorsku kaznu zbog utaje poreza i optužbi za ilegalno oružje.

Sada kada se Joe Biden namjerava kandidirati za drugi mandat, republikanci, posebno Donald Trump, optužuju oca i sina da su preko Hunterovih poslova u Kini i Ukrajini zaradili milione dolara, objavio je AFP.

Hunter Biden je diplomirao na Pravnom fakultetu Yale i obavljao je različlite poslove u vladi, bankarstvu i lobiranju ali život mu je pokvaren alkoholizmom i ovisnošću o cracku, Nekoliko je puta bio na odvikavanju. Hunter povezuje svoju ovisnost sa saobraćajnom nesrećom u kojoj su mu 1972. godine kada je imao tri godine poginule majka i sestra i u kojoj je zadobio frakturu lobanje,

Ali također je živio u sjeni Beaua, drugog Bidenovog sina, koji je imao dobru vojnu karijeru i krenuo u politiku, a njegov otac je predviđao da bi jednog dana mogao postati predsjednik, prije nego što je 2015. preminuo od raka mozga. Nakon toga, Joe je gotovo svaki put govorio o gubitku sina, suosjećajući s drugim ljudima koji su izgubili svoju djecu. U međuvremenu, Huntera se rijetko spominjalo.

U svojim memoarima, Hunter je napisao da se nakon Beauove smrti intenzivirala upotreba droga a dotaknuo je dno kada je njegov otac napustio mjesto potpredsjednika 2017. Brak mu se raspao i izgubio je starateljstvo nad svoje tri kćeri. Imao je aferu s Beauovom udovicom, dobio je sina s drugom ženom u Arkansasu koja ga je tužila, a zatim je gledao kako očevi neprijatelji objavljuju njegove datoteke, e-mailove i fotografije s njegovog laptopa.

Istraživalo ga je i Ministarstvo pravosuđa zbog miliona dolara koje je zaradio svojim ulaganjima u inozemstvu. Joe Biden ga je uvijek javno podržavao, kao što je to učinio tokom žestoke rasprave s Trumpom uoči predsjedničkih izbora 2020., kada je rekao da je "ponosan" na njega. "Moj sin je, kao i većina ljudi... imao problema s drogom", rekao je Joe Biden na nacionalnoj televiziji. "Prebolio je to, popravio je, radio je na tome. I ponosan sam na njega. Ponosan sam na svog sina", rekao je.

U svojim memoarima "Lijepe stvari" (2020.), Hunter pripovijeda o svojim danima dok je pio votku iz boce, noću lutao otrcanim četvrtima u potrazi za crackom i višestrukim neuspjelim pokušajima detoksikacije. Kaže da se 2019. uspio oporaviti nakon intervencije oca i druge supruge Melisse. Jedino što mu je pomoglo, napisao je, bila je bezuslovna ljubav njegovog oca. „Nikada me nije napustio, nikada me odbacio, nikada me osuđivao bez obzira na to koliko loše stvari bile“, napisao je Hunter.

Danas Hunter kaže da je čist. S Melissom je dobio sina kojeg je nazvao Beau.

Posvetio se slikarstvu, no to je izazvalo novu kontroverzu kada su anonimni kolekcionari otkupljivali njegova djela za stotine hiljada dolara. Pitanja o njegovom poslovanju neće prestati biti tema jer se očekuje da će se njegov otac ponovno suočiti s Trumpom na predsjedničkim izborima 2024. godine. Prošlog mjeseca republikanci u Kongresu optužili su porodicu Biden da je primila više od 10 miliona dolara od Hunterovih poslovnih ugovora, iako su ponudili malo dokaza za svoje tvrdnje.