Na Općoj sjednici Suda Bosne i Hercegovine donesena je odluka da se odbije zahtjev advokata predsjednika Rs-a Milorada Dodika o izuzeću sutkinje Jasmine Ćosić Dedović.

Odluka je donesena jednoglasno. To znači da će, ukoliko Sud BiH potvrdi optužnicu Tužilaštva BiH, sutkinja Ćosić Dedović voditi proces protiv Dodika.

Tužilaštvo BiH je 11. augusta podiglo optužnicu protiv predsjednika RS Milorada Dodika i v. d. Službenog glasnika Miloša Lukića zbog nepoštivanja odluka visokog predstavnika u BiH.

Podsjećamo, nakon što je zatražio njeno izuzeće, Dodikov advokat Goran Bubić za Srnu je izjavio da je sutkinja Ćosić Dedović svojevremeno bila kandidat za sudiju Međunarodnog krivičnog suda u Hagu, a Milorad Dodik se, tada u svojstvu člana Presjedništva BiH, protivio njenom imenovanju na navedenu pravosudnu funkciju u ime Bosne i Hercegovine.

Razlog zbog kojeg se Dodik u maju 2020. godine usprotivio imenovanju Ćosić Dedović u Međunarodni sud pravde u Hagu je, kako je tada tvrdio, to što je ona bila dio odbrane nekad optuženog za ratne zločine, komandanta srebreničkih jedinica Armije BiH Nasera Orića tokom procesa u Haškom tribunalu.