Fudbaleri olovske “Stupčanice” i lukavačkog “Radničkog” igraće ove sezone Prvu ligu Federacije Bosne i Hercegovine.

“Radnički” iz Lukavca već je igrao u Prvoj ligi FBiH, dok je ovo za ekipu iz Olova historijski rezultat. Iako je riječ o najvećem uspjehu “Stupčanice” u 94 godine dugom postojanju, može se kazati da ovo postignuće nije iznenađujuće. Ovaj sportski kolektiv u kontinuitetu ulaže u infrastrukturu, u igrački kadar, imaju veliku podršku u lokalnoj zajednici tako da rezultati nisu mogli izostati.

Iako će od naredne sezone nastupati u drugom rangu takmičenja po snazi, kuriozitet jeste da “Stupčanica” ima jednu od najboljih upravnih zgrada u cijeloj državi, bolju i od većine prvoligaša, vrijednu skoro pola miliona KM.

Sredstva su osigurana uz pomoć predstavnika vlasti te privrednika i sponzora. U novom objektu nalaze se moderno opremljene svlačionice za domaće i gostujuće ekipe s tuševima, soba za sudije i fizioterapeute, sala za sastanke, fan shop, multimedijalna sala, ali i ugostiteljski objekt.

Čovjek koji je pokrenuo stvari nabolje jeste Semir Degirmendžić, predsjednik Upravnog odbora NK “Stupčanica”, koji nam je kazao da je desetogodišnje ulaganje novca, vremena, ali i svih drugih resursa konačno nagrađeno plasmanom u Prvu ligu.  U Prvoj ligi FBiH pokušat će se, objašnjava nam, najprije stabilizirati, opstati jednu godinu, a onda tražiti načine za unapređenje.

“Lijepo zvuči kada se u istoj rečenici spomenu 'Stupčanica' i Premijer liga BiH, ali moram reći da nismo opterećeni vizijama hoćemo li u doglednom periodu ući u najjači rang takmičenja našeg nogometa ili ne. Ekonomista sam po struci i ništa ne volim raditi napamet, tako da i naše moguće igranje u Premijer ligi BiH ovisi o mnogo faktora koje je potrebno iskalkulirati. Trenutno nam je fokus na tome da napravimo jednu zdravu sredinu za privlačenje mlađih igrača i da se kroz kup takmičenja gradimo. Premijer liga BiH ipak je dodatna investicija, o njoj ćemo razmišljati kada stvorimo sve preduvjete za igranje na državnom nivou”, podvlači predsjednik Upravnog odbora NK “Stupčanica”.

Interesantno je da Semir Degirmendžić ima nešto drugačiji odnos prema definiciji uspjeha u odnosu na većinu ostalih radnika u sportu. Većini je sportski uspjeh broj jedan, dok je on osoba koja smatra da se najprije moraju stvoriti infrastrukturni preduvjeti za dobre rezultate.

“Čim sam došao, prepoznao sam tačno šta 'Stupčanici' nedostaje i u to smo ulagali, a to je bila infrastruktura. Pored nedavno otvorene upravne zgrade, renoviran je travnjak, napravljene su dvije tribine, promijenjeni su golovi, kućice za rezervne igrače, jarboli, nabavili smo LED semafore… Također, uspjeli smo i ograditi stadion. Prije mog dolaska to je ličilo na livadu na kojoj se može naći bilo ko. Dakle, posvetili smo se i sitnim i krupnim infrastrukturnim promjenama koje su zaista bitne kako bi se ostvarili i sportski uspjesi. Skoro pola miliona KM uloženo je u renoviranje i nadogradnju upravne zgrade i tako su stvoreni preduvjeti da s tog mjesta još efikasnije radimo, da se okupljamo i ugostimo sve one koji nas posjete. S nekim našim donatorima smo već u kontaktu i razgovaramo o kupovini novih reflektora i nekoliko montažnih tribina, možda napravimo i pomoćni teren. Morate znati da je sportski uspjeh samo posljedica ogromnog posla koji se dešava izvan travnjaka”, stava je čovjek koji je doprinio brojnim pozitivnim promjenama u nogometu u Olovu.

Iako je ulazak u Prvu ligu FBiH najsvjetlija tačka u historiji “Stupčanice”, Semir Degirmendžić se prisjetio i one najmračnije.

“Nogomet se u toku rata nije uopće igrao na području Olova. Kao što većina ljudi zna, Olovo je bilo žestoko ratište i dalo je mnogo hrabrih boraca, mnogo šehida i gazija. Mislim da se s 1994. na 1995. godinu pokušao okupiti neki tim, ali bezuspješno. Sudeći prema dokumentima koje posjedujem, tek 1998. godine 'Stupčanica' ponovno počinje s djelovanjem. Kompletna infrastruktura bila je srušena, granate su padale na sami teren. U Olovu nije bilo selektivnog gađanja teškom artiljerijom, već je agresor pokušao sve sravniti sa zemljom. Napori tadašnje uprave bili su da se teren barem toliko ‘oporavi’ da se na njemu može hodati. U tome su i uspjeli, zakrpljene su rupe koje su napravile granate, teren je niveliran tako da se moglo početi i s treninzima. Period agresije na našu državu sigurno je bio najteži period u historiji postojanja ovog kluba”, objašnjava.

Čovjek koji je vodio NK “Stupčanica” do historijskog sportskog rezultata jeste trener Faruk Dedić. On, baš kao i Semir Degirmendžić, govori da je sada najbitnije održati se u višem rangu takmičenja, ali i težiti novim izazovima.

Ističe da je sada najbitnije održati ekipu na okupu i dovesti pet ili šest ciljanih pojačanja koja će podići igru na još veći nivo. “Za narednu godinu cilj nam je da budemo sigurni na sredini tabele, da budemo stabilni prvoligaš, a u budućnosti možda i da napadnemo Premijer ligu BiH. Mi se nadamo da će se 'Stupčanica' sve više razvijati, ovaj klub je iz dana u dan sve bolji i bolji. Ko zna šta nosi sutra”, optimističan je na kraju šef stručnog štaba Faruk Dedić.

NK “Stupčanica” svesrdnu podršku, posebno onu tehničku i finansijsku, kontinuirano dobija i od načelnika Olova Đemala Memagića i njegove administracije.

“Zajedno smo radili na renoviranju i nadogradnji upravne zgrade NK 'Stupčanica'. Sve vezano za izdavanje potrebnih dozvola i svih drugih administrativnih poslova nastojali smo maksimalno ubrzati. Također, izdvajali smo i finansijska sredstva onoliko koliko smo mogli. Mislim da je to nedovoljno iako oni to smatraju nečim velikim. U periodu pred nama morat ćemo pojačati ta izdvajanja, u budžetu planirati i više novca za našu Stupčanicu. Osim toga što ću kao općinski načelnik pomagati, trudit ću se povežem ovaj sportski klub s ljudima iz biznisa koje poznajem. Trebat ćemo napraviti jedan menadžerski tim 'Stupčanice' koja će, nadamo se, u budućnosti početi živjeti kao svaki značajni nogometni klub od svoga rada, od svoje nogometne akademije, od sponzorskih ugovora i svega što uz to ide”, njegova je poruka.