Faruk Dević, predsjednik Skupštine Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu, najavio je kako će ta organizacija u ponedjeljak podnijeti prijavu Etičkom odboru UNSA i Senatu UNSA zbog, kako je napisao na svom Facebook profilu, nedoličnog ponašanja (nažalost) profesorice“ Sabine Silajdžić.

„Od nekoliko hiljada članova akademskog osoblja Univerziteta, ponovno jedina adekvatna reakcija će morati da se učini od strane studenata. Velika većina onih koji za svoj posao dobijaju hiljade KM mjesečno, nastavljaju da šute. Bruka i sramota. Mi ovakvu bruku nećemo dopustiti da prođe nekažnjeno. To obećavamo svima koji misle da će sa katedri sarajevskog univerziteta širiti SANU ideologiju”, napisao je Dević.

U zahtjevi koji će poslati u ponedjeljak, između ostalog, stoji da su “sporne izjave profesorice Univerziteta u Sarajevu - Ekonomskog fakulteta… značajno narušile ugled najveće i najznačajnije visokoškolske ustanove, Univerziteta u Sarajevu, te naišli na žestoku osudu javnosti među kojom je i studentska populacija, a onda i roditelji poginulih studenata, rodbina i prijatelji uposlenika, profosora i nenastavnog osoblja koji su svoje živote i zdravlje izgubili braneći Republiku Bosnu i Hercegovinu, tada već međunarodno priznatu državu koja je upravo nakon tog 1. marta izabrala put nezavisnosti.”