Stopa smrtnosti novorođenčadi u zemlji porasla je za 3 posto od 2021. do 2022., preokrenuvši višedecenijski sveukupni pad, objavili su u srijedu Centri za kontrolu i prevenciju bolesti. Stopa se povećala sa 5,44 smrti novorođenčadi na svakih 1000 rođenih na 5,6 u 2022. godini, što je statistički značajan porast.

Američka stopa smrtnosti dvostruko je veća nego u mnogim razvijenim zemljama. Globalne stope smrtnosti beba decenijama su padale, iako je pet zemalja koje su prijavile svoje stope ove godine zabilježilo porast u prošloj godini.

Stopa smrtnosti porodilja također raste u SAD-u. Istraživači koji proučavaju ove probleme rekli su da trendovi ukazuju na to da se sve više žena koje rađaju suočavaju s problemima dobivanja odgovarajuće njege.

“SAD zaostaju u pogledu osnovnog pokazatelja koliko dobro društva tretiraju ljude”, rekao je Arjumand Siddiqi, profesor sa Univerziteta u Torontu koji proučava zdravlje stanovništva. „U zemlji bogatoj resursima kao što su SAD, sa toliko medicinske tehnologije i tako dalje, ne bismo trebali imati bebe koje umiru u prvoj godini života. To bi trebalo biti super rijetko, a nije.”

Zdravlje majke usko je povezano sa rizicima za malu bebu. Komplikacije tokom trudnoće bile su jedan od najbrže rastućih uzroka smrti novorođenčadi, navodi CDC, zajedno s opasnim bakterijskim infekcijama, tzv. sepsama. Sepsa kod novorođenčadi može nastati kada se bebe zaraze infekcijom od svojih majki tokom porođaja ili kada bebu kod kuće zarazi bakterija koja se odmah ne tretira.

Povećane komplikacije i infekcije, posebno kod žena koje rađaju prije vremena, mogle bi biti povezane sa stresom, epidemijom upotrebe opijata, te dugotrajnim posljedicama pandemije, rekli su istraživači.

Više cijene osnovnih životnih potrepština kao što su plin i namirnice također bi mogle povećati stres za buduće majke. „Ako brinete o tome kako ćete nabaviti hranu za ostatak porodice, dolazak na termin za prenatalni pregled vjerovatno vam neće biti glavni prioritet“, rekla je dr. Rebecca Carlin, docentica pedijatrije na Columbia univerzitetu.

Zdravstveni ekonomisti i istraživači javnog zdravlja kažu da bi SAD mogle smanjiti svoju stopu smrtnosti novorođenčadi slijedeći primjere drugih razvijenih zemalja s relativno niskim stopama smrtnosti novorođenčadi, gdje javne zdravstvene vlasti posvećuju više pažnje majkama i bebama.

U mnogim evropskim zemljama, na primjer, medicinske sestre ili drugi zdravstveni radnici posjećuju roditelje i njihove bebe kod kuće. Takve posjete osiguravaju da roditelji čuju jednostavne, ali važne savjete, poput savjetovanja roditelja da stave bebe da spavaju na leđima i da odmah potraže hitnu pomoć ako se temperatura novorođenčeta popne na 100,4 stepena Farenhajta (38 C) ili više.

„Mi bismo, kao razvijena zemlja, neke stvari morali raditi bolje“, rekla je dr. Elizabeth Cherot, izvršna direktorica neprofitne organizacije za zdravlje dojenčadi i majki March of Dimes. “Previše beba umire u Sjedinjenim Državama.”

CDC, nacionalna zdravstvena agencija, izvještava o stopama smrtnosti novorođenčadi svaka tri mjeseca. Njihov najnoviji izvještaj uporedio je podatke iz matične knjige rođenih i umrlih iz 2021. sa privremenim podacima iz 2022. Izvještaj nije naveo razloge zašto je stopa u porastu, a istraživači su rekli da će morati uraditi više studija kako bi utvrdili uzroke. Stopa smrtnosti u SAD-u značajno je porasla i za dojenčad u prvih 28 dana života, kao i za novorođenčad u prvoj godini života, saopćio je CDC.

Ukupni porast je bio prvi koji je bio statistički značajan od 2001. do 2002. U posljednjih pola vijeka stopa u SAD generalno je padala, sa 26 smrtnih slučajeva na 1.000 živorođenih 1960. godine. Stopa je znala porasti u nekim prethodnim godinama, ali ne na stepen koji je bio statistički značajan. Stopa smrtnosti značajno je porasla za bebe rođene od američkih Indijanaca i domorodaca Aljaske, bebe rođene od bjelkinja, beba rođenih od žena u dobi od 25 do 29 godina, muške bebe i prijevremeno rođene bebe.

Promjene u stopama za druge grupe nisu bile značajne, iako su podaci agencije pokazali da stope smrtnosti među rasnim grupama u SAD-u ostaju velike. Stopa smrtnosti beba rođenih od crnih majki bila je više nego dvostruko veća nego kod bjelkinja.

(Izvor: Wall Street Journal)