Advokat Čedomir Stojković jedan je od intelektualaca iz Beograda koji su organizirali i proteste protiv rata, a posramljen zbog šutnje svoje zemlje, u ime svog advokatskog ureda, simbolično je uveo sankcije Rusiji.

Danas je na platformi X napisao status koji je izazvao političku buru u Srbiji. Navodi kako je nova Vlada Srbije dizajnirana za rat i konflikte. Kako navodi, unaprjeđenjem glavnog Putinovog agenta na Balkanu - Aleksandra Vulina na mjesto potpredsjednika Vlade Srbije, Aleksandar Vučić neprikosnoveno demonstrira dvije stvari: da planira konflikt na Balkanu; i da planira još dublje usađivanje ruskog/Putinovog uticaja u Srbiji!

Istovremeno, za ministra informisanja postavljen je Dejan Ristić, čovjek koji u svemu prihvata i širi svako slovo Putinove propagande, dok u isto vrijeme u cjelosti podržava narativ Milorada Dodika. Sa te pozicije gasiće svaku slobodnu misao u medijima (isto kao Aleksandar Vučić devedesetih), što je uvijek prva stepenica u pripremi za rat, i ovo dopunski govori o planiranom konfliktu.

„Novi potpredsjednik vlade, Aleksandar Vulin, oficir FSB i poslušnik Vladimira Putina, prošao je sve bezbjednosti strukture Srbije (ministar policije, ministar odbrane, direktor BIA), i sada postaje potpredsjednik vlade u kojoj premijer postaje bivši ministar odbrane, (Miloš, op.ur.) Vučević. Vulin je sada unaprijeđen, i sa te pozicije ostvarivaće Putinove bezbjednosti i vojne interese na Balkanu. Ovo dopunski govori o budućen konfliktu“, napisao je Stojković.

Milica Stamenkovski, također Putinova agentica, sada je "ministarka za porodicu". Odatle će, sa pozicije državne moći, pravdati konflikt sa Zapadom na isti način kao i Putin, u šta spadaju i "porodične vrijednosti koje Vladimir Putin štiti, a Zapad hoće da uništi".

Nadalje, Bratislav Gašić je ministar odbrane, i lojalni Vučićev poslušnik, koji je također bio i direktor BIA. Zatim, Nikola Selaković, Putinov agent, novi je ministar kulture, s te pozicije će zajedno sa Dejanom Ristićem raditi na tome da se Srbija potpuno odsječe od svake vrijednosne veze sa Evropom.

Prema Stojkovićevim riječima, oružani konflikt na Balkanu nikada nije bio bliži, a Srbija se potpuno i u cjelosti odrekla Evrope i Evropske Unije.

„Zapad je potpuno pogriješio u procjeni Aleksandra Vučića. Taktika udovoljavanja Aleksandru Vučiću samo je pojačala ruski uticaj na Balkanu i s toga je ona promašena taktika, a taktika udovoljavanja se mora promjeniti u taktiku zastrašivanja“, kaže Stojković.

Njega posebno zabrinjava činjenica da Aleksandar Vučić, koji je 2019. od Putina dobio "medalju Aleksandra Nevskog za 20 godina služenja Ruskog Federaciji", svoje planove uvek pravi na osnovu planova Moskve.

„Kreiranje ove predratne vlade u Srbiji znači da Vladimir Putin planira eskalaciju. Eskalaciju koju još uvijek ne možemo da naslutimo, ali dovoljno veliku da Aleksandar Vučić smatra da osoba pod američkim sankcijama, Aleksandar Vulin, treba da bude potpredsjednik vlade Srbije", zaključuje advokat Stojsković.

Dodajmo i to da ratna Vlada ne bi mogla bez Kadirova, a Vučić je svog našao u liku ministra bez portfelja Usame Zukorlića.