Istraga koju je policija otvorila nakon pucnjave na bivšeg političara Aleja Vidal-Quadrasa jučer nasred ulice u Madridu istražuje moguću povezanost sa Iranom,. Sam Vidal-Quadrasa, nakon što se stabilizirao u bolnici, rekao bi da bi napad mogao biti povezan s njegovim odnosima s iranskom opozicijom.

Atetnta je pokušan na bivšeg potpredsjednika Evropskog parlamenta koji je bio predsjednik Međunarodnog odbora Nacionalnog vijeća iranskog otpora, organizacije koja se iz inozemstva bori za demokratiju u Iranu

Predsjednica Nacionalnog vijeća otpora Irana (NCRI) Maryam Rajavi oštro je osudila napad na Aleja Vidal-Quadrasa, predsjednika Međunarodnog odbora u potrazi za pravdom. Rajavi, koji živi u egzilu u Parizu, zatražila je temeljitu istragu napada kako bi se procesuirali odgovorni za ovaj teroristički čin.

Od vremena kada je bio potpredsjednik Evropskog parlamenta (1999.-2014.), Vidal-Quadras je uključen u aktivnosti Nacionalnog vijeća otpora Irana koje promovira kraj islamske države i povratak demokratskom sistemu. Političar je odigrao odlučujuću ulogu u isključivanju Narodne mudžahedinske organizacije Irana (PMOI/MEK) s popisa terorističkih organizacija.

Zbog svoje sistematske podrške otporu iranskog naroda, Vidal Quadras bio je jedan od prvih zapadnih političara uvršten na popis terorista objavljen u Iranu. Iz tog razloga NCRI tvrdi da je s njegove tačke gledišta "glavni osumnjičenik" za napad koji je pretrpio Vidač-Quadras "vjerski fašizam koji vlada Iranom".

Kad bi se ova hipoteza potvrdila, radilo bi se o izuzetno ozbiljnom slučaju da strano terorističko zapovjedništvo djeluje u nekoj evropskoj zemlji. Dodaje se da je iranski režim poznat je po korištenju dijelova svojih milicija (Hezbolah ili Huti) za napade na političke i vojne ciljeve.

U januaru ove godine Vlada Irana najavila je sankcije protiv 34 osobe i entiteta iz zemalja Evropske unije i Ujedinjenog Kraljevstva, uključujući bivšeg potpredsjednika Evropskog parlamenta Aleja Vidal-Quadrasa, koji je već sankcioniran u oktobru 2022. Naime, uvršten je na popis osoba koje su pružale "podršku terorističkim grupama i širenju nasilja i mržnje".

Bio je to odgovor iranskog režima na mjere Evropske unije za suzbijanje protesta koji su uslijedili nakon smrti u pritvoru žene privedene zbog navodnog nepravilnog nošenja vela. Vidal-Quadras je, osim toga, također uspostavio odnose s opozicijom iranskoj vladi.

Nacionalno vijeće otpora Irana (NCRI), iranska politička organizacija sa sjedištem u Francuskoj, "snažno" je osudila napad koji su opisali kao "teroristički".