Džemil Hodžić, autor projekta „Sniper Alley Photo“ (Aleja snajpera), pokrenutog prije nešto više od četiri godine, i pored činjenice da za to ne postoji adekvatna prodrška, nastavlja predano raditi na prikupljanju fotografija i dokumentiranju ratnih zbivanja tokom opsade Sarajeva, piše Anadolu.

„Sniper Alley Photo“ pokrenut je 2019. godine, a Hodžić će tada pronaći fotografije ubijenog brata Amela, jednog od 1.601 ubijenog djeteta opsade Sarajeva. Ipak, ovo nije bila samo njegova lična priča, odlučio je identificirati i arhivirati fotografije iz ratnog Sarajeva, iz perioda 1992.-1996., da se tako pronađu i ostala djeca sa ratnih fotografija, prenesu iskustva ratnih fotografa te da se prenesu zaboravljene priče i ratne strahote iz vremena najduže opsade jednog glavnog grada u modernoj historiji.

Vremenom se ispostavilo da je „Sniper Alley Photo“ postao vrlo značajna platforma za očuvanje istine. "Sniper Alley Photo" danas posjeduje ogromnu bazu fotografija iz doba Opsade Sarajeva i Agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Osim što traga za fotografijama zabilježenim u opkoljenom Sarajevu, Hodžić u okviru ovog projekta paralelno radi i na dokumentarnom serijalu nazvanom „The Story Behind The Photo“, a riječ je o mini dokumentarcima u kojima strani fotoreporteri, koji su boravili u opkoljenom Sarajevu, govore o tome kako su nastale njihove fotografije.

Riječ je o vrlo potresnim svjedočenjima fotografa koji su kroz svoje objektive zabilježili neke od najstravičnijih momenata i najtežih maskara u opkoljenom Sarajeva. Dosad su objavljene tri epizode u kojima su o svojim fotografijama govorili Enrico Dagnino, Thomas Haley i Christopher Morris.

Hodžić kaže kako je u toku rad na četvrtoj epizodi ovog serijala, o kojoj će, kako i sam kaže, uskoro biti poznato više detalja. Očekuje da će četvrta epizoda biti objavljena sredinom sljedećeg mjeseca, a u pripremi je rad i na još nekoliko njih.

„Očekujemo da će četvrta biti završena sredinom novembra“, kaže Hodžić.

Ono što je u ovom momentu važno naglasiti za sam projekat jeste da on predstavlja iznimno važnu dokumentarnu građu o onome kroz šta su svakodnevno prolazili građani Sarajeva tokom četverogodišnje opsade grada. S tim u vezi, kada je riječ o samoj produkciji, koja se radi na visokom nivou, za njenu realizaciju potrebna je i podrška, naravno i ona finansijska.

„Drago mi je da su ‘obični’ ljudi razumjeli svrhu projekta i da su se odazvali na našu objavu. Ovom prilikom bih želio da se zahvalim svima pojedinačno i da obećam da će rezultate vidjeti i moći će da kažu da su dio naše misije. Teško bi bilo objasniti svaki aspekt našeg djelovanja ali kada je u pitanju ekonomski onda je to veoma jednostavno, video produkcija nije jeftina i zaista je potrebna finansijska podrška. Zahvaljujući plemenitim ljudima i podršci ‘anonimnih’ pratilaca već sada mogu da kažem da samo neke od slika možemo da kupimo i da finaliziramo dosta započetih ciljeva. Od srca hvala svima koji su do sada donirali i pomogli našem radu. Bez podrške bi bilo jako teško“, rekao je Hodžić za projekat koji naziva „projektom za buduće generacije, misija za cijeli život“.

Svi koji žele podržati ovaj projekat i biti dijelom ove za državu Bosnu i Hercegovinu vrlo važne misije, to mogu učiniti svojim donacijama putem PayPal naloga: https://www.paypal.com/paypalme/sniperalleyphoto .

Hodžić navodi kako je svaki vid pomoći i podrške više nego dobrodošao, i da garantiraju da će prikupljena sredstva biti iskorištena na najbolji mogući način. Više o projektu „Sniper Alley Photo“ možete pročitati na njihovim profilima na društvenim mrežama.