Novoizabrani predsjednik pozvao je svoje sugrađane na smirenost i saradnju dok se priprema za upravljanje najmnogoljudnijom afričkom zemljom koja se suočava sa brojnim izazovima.

Novoizabrani predsjednik Nigerije Bola Ahmed Tinubu uputio je strastvenu molbu svojim sunarodnjacima da ostave gorčinu izbora iza sebe i "počnu liječiti i unositi smirenje u naciju".

Samo nekoliko sati ranije, nigerijski izborni sudija – Nezavisna nacionalna izborna komisija (INEC) – proglasila je Tinubua iz vladajuće APC pobjednikom izbora održanih 25. februara koji su podijelili najveću afričku demokratiju i najveću ekonomiju.

Tinubu, koji je pobijedio 17 drugih kandidata, osvojio je 8,7 miliona glasova, dok je Atiku Abubakar iz glavne opozicije, PDP-a, dobio 6,9 miliona glasova. Kandidat LP Peter Obi zauzeo je treće mjesto sa 6,1 milion.

Tinubu je također osvojio većinu glasova u 30 država, više od 24 države koje zahtijeva izborni zakon.

Opozicione stranke kritikovale su izbornu komisiju zbog nedostatka transparentnosti u procesu prebrojavanja, dok je postizborno nasilje potreslo mnoge dijelove zemlje od 206 miliona ljudi.

Tinubuov govor o prihvatanju je bio o pomirenju. “Među nama postoje podjele koje ne bi trebale postojati. Mnogi ljudi su nesigurni, ljuti i povrijeđeni. Ja se obraćam svakom od vas. Neka bolji aspekti naše ljudskosti iskorače u ovom sudbonosnom trenutku”, dodao je.

Novi početak

Do 29. maja, novi predsjednik koji dolazi sa juga će položiti zakletvu kao nasljednik sadašnjeg predsjednika Muhammadua Buharija, sjevernjaka, koji završava svoj drugi mandat.

Od svih predsjedničkih izbora u Nigeriji otkako se zemlja vratila pod civilnu vlast 1999. godine, ovogodišnji izbori su mnoge iznenadili.

Laburistička partija, koja je osvojila samo nekoliko mjesta na prethodnim izborima, ovog puta je postigla najzapanjujući rezultat kada je njen predsjednički kandidat Peter Obi pobijedio Tinubu u njegovoj tvrđavi Lagos State. Da stvari stavimo u kontekst, Tinubu se često naziva "kumom Lagosa", komercijalnog centra Nigerije, koji je vodio kao guverner dva mandata.

Pobjeda u Lagosu utrla je put Laburističkoj stranci da preuzme većinu mjesta u Nacionalnoj skupštini u nekoliko država na jugoistoku, kao i u Abudži.

Još jedno iznenađenje, koje je također priredila Laburistička stranka, je osvajanje država Nassarawa i Plateau u sjevernoj centralnoj Nigeriji, matične države predsjednika APC-a Abdullahija Adamua, odnosno generalnog direktora APC-a i trenutnog guvernera Simona Lalonga. Lalong je također izgubio utrku da postane senator.

Ostala iznenađenja ovih izbora uključuju PDP Atikua Abubakara koji je osvojio i Katsinu i Yobe, matične države predsjednika Muhammadua Buharija i predsjednika Senata Ahmada Lawala. A relativno nepoznata NNPP je sa velikom razlikom osvojila državu Kano, tradicionalno uporište APC.

Ovi izbori se po mnogo čemu razlikuju od prethodnih izbora.

Bila su tri jaka kandidata umjesto dva, kao što je to bio slučaj u prošlosti. Pojava kandidata za LP učinila je takmičenje konkurentnijim. Razlika između tri kandidata u konačnom rezultatu značajno se smanjila.

Kupovina glasova je također značajno smanjena, za razliku od ranije prakse kada je biračima nuđena gotovina da glasaju za određene kandidate. To je bilo moguće uglavnom zahvaljujući nedavnim naporima Centralne banke Nigerije koja je uvela redizajnirane novčanice samo nekoliko sedmica prije izbora. Vjeruje se da je to povrijedilo neke političare koji su mogli sakriti novac za kupovinu glasova.

Upotreba napredne tehnologije, kao što je Bimodalni sistem akreditacije glasača (BVAS) i INEC portal za pregled rezultata (IReV), predstavlja napredak na prošlim izborima. Ove inovacije su efektivno smanjile izborne nepravilnosti kao što su kupovina glasova, otimanje glasačkih listića, namještanje, preglasavanje, glasanje maloljetnika, višestruko glasanje i drugi nedozvoljeni postupci povezani s izborima u Nigeriji.

Ovi izbori su svjedočili masovnom učešću mladih. Vjeruje se da su ovi mladi ljudi, uglavnom oštećeni trenutnim ekonomskim teškoćama u zemlji, učestvovali u borbi za bolju vladu. Nikada prije omladina nije zauzela centralno mjesto na općim izborima u Nigeriji u tolikom broju.

Ali, opozicija je osporila rezultate, opisujući izbore kao lažnu i prevaru. Na konferenciji za novinare održanoj u utorak u Abudži, PDP i LP pozvali su na otkazivanje izbora, navodeći da INEC nije postupio u skladu sa zakonom. Oni su također tražili ostavku predsjednika INEC-a Mahmooda Yakubua zbog navodnih nepravilnosti.

Međutim, INEC je negirao bilo kakvu nepravdu, iako je reflektor usmjeren na njih kako bi se izgladili nedostaci koji su doveli do propusta tokom prebrojavanja glasova.

Opozicija bi se još mogla obratiti pravosuđu kako bi zatražila ispravku za svoje pritužbe, ali za sada je Tinubu spreman da preuzme odgovornost za zemlju koja se suočava s višestrukim izazovima.

Put ispred nas

Tinubu sa sobom donosi mnoga očekivanja, uglavnom zbog njegovog uspjeha kao administratora u Lagosu, gdje je zaslužan za poboljšanje puteva, sakupljanje smeća i drugih usluga u haotičnom gradu između 1999.-2007.

Ali kao predsjednik, izazovi će biti drugačiji i izazovniji – od eskalacije militantnog nasilja, dvocifrene inflacije i krađe nafte velikih razmjera.

Najvažniji zadatak će, međutim, biti ujedinjenje građana Nigerije podijeljenih po vjerskim i etničkim linijama. Povratak podrške kršćanske zajednice, koja je odbacila Tinubua – muslimana – da podrži kršćanina iz druge stranke, predstavljat će veliki izazov. Na izborima su muslimanski i kršćanski vjerski autoriteti usmjeravali svoje članove da glasaju za ljude svoje vjere. Novi predsjednik će također naslijediti bolesnu ekonomiju i rastuću nezaposlenost.

Tinubu je proglašen pobjednikom sa samo 37 posto glasova, pokazuju podaci INEC-a. A rascjepkani mandat također znači da će Tinubu morati živjeti sa oblakom sumnje u pogledu svog predsjedništva.

U napomeni, konsultantska kuća Oxford Economics Africa stavila je ovo pitanje u perspektivu. “Tijesna pobjeda gospodina Tinubua je gorko-slatka, jer bi njegova historijski niska podrška u anketama mogla navesti neke da dovode u pitanje njegov legitimitet kao predsjednika.”

Međutim, izbori su poboljšali reputaciju Nigerije kao bastiona demokratije na kontinentu na kojem vojska vlada mnogim zemljama.

Piše: Umar Yunus

TRT WORLD