Izraelska vojska ušla je ove srijede s tenkovima i vojnicima u bolnicu Al Shifa, najveću u Pojasu Gaze, u kojoj se nalazi oko 2000 ljudi, uključujući pacijente, liječnike i izbjeglice. Tokom pet dana koliko je trajala opsada, radnici Doma zdravlja su putem Liječnika bez granica (MSF) izvijestili o nemogućnosti evakuacije jer su vojnici pucali na svakoga ko je pokušao izaći.

Nedostatak potrebnih sredstava za preživljavanje i ispunjavanje svoje zdravstvene misije kao što su struja, gorivo, voda, hrana i lijekovi prouzročio je smrt desetaka ljudi, među njima i najmanje sedam prijevremeno rođenih beba koje su bile u inkubatorima - a bilo je potrebno iskopati zajedničku grobnicu za mrtve u krugu bolnice kako bi se spriječilo širenje bolesti.

Uznemirena situacijom u bolnicama u Gazi, koje su napale i opkolile izraelske snage - 26 od 36 je zatvoreno - Svjetska zdravstvena organizacija osudila je ove srijede agresiju na Al Shifu: "Prema međunarodnom pravu humanitarne, zdravstvene ustanove, zdravstveni radnici, vozila hitne pomoći i pacijenti moraju biti odbranjeni i zaštićeni od svih ratnih aktivnosti", rekao je generalni direktor ovog UN-ovog tijela i dodao: "Čak i ako se zdravstvene ustanove koriste u vojne svrhe, uvijek vrijede načela razlikovanja, opreza i proporcionalnosti", nastavio je. “Bolnice nisu bojna polja”.

Jednostavno, zabranjeno je napasti bolnicu tokom ratnih operacija. Ženevska konvencija je precizna u svom članu 18: “Ni pod kojim okolnostima civilne bolnice organizirane za pružanje njege ranjenicima, bolesnicima, invalidima i porodiljama ne smiju biti predmet napada; njih strane u sukobu moraju uvijek poštovati i štititi.”

Međunarodno humanitarno pravo (IHL) također zabranjuje napad na vozila hitne pomoći koja obavljaju medicinske zadatke. Prijevozi ranjenih i bolesnih civila, invalida i porodilja, koji se obavljaju kopnom u konvojima vozila i bolničkim vozovima ili morem, brodovima određenim za obavljanje takvih transfera, poštivat će se i štititi“, navodi se u članu 21 iste konvencije.

Izraelski napadi oko bolnice Al Shifa ostavili su zdravstveni centar bez zaliha. Kako su opsiali doktori koji rade u bolnici, situacija je bila "potpuni haos", bez interneta, struje, hrane, vode ili lijekova. "Moramo sada evakuirati bolnicu, ali oni pucaju u svakoga ko pokuša pobjeći", javili su liječnici.

Ostavljanje civilnog stanovništva bez hrane i lijekova je protivzakonito, prema IHL-u. Sukladno članu 23. IV Ženevske konvencije, strane u sukobu će odobriti “slobodan prolaz svih pošiljki lijekova i medicinskog materijala, kao i predmeta potrebnih za vjersku službu, namijenjenih isključivo civilnom stanovništvu, čak i ako su neprijatelji." Sporazum predviđa nekoliko iznimki ali Izrael nije aludirao ni na jednu od ovih pretpostavki nakon što je blokirao dolazak hrane i lijekova u Gazu.

Postoje situacije u kojima biolnica može ostati bez zaštite. Zaštita civilnih bolnica može prestati samo “ako se koriste za počinjenje, izvan humanitarnih dužnosti, djela štetnih za neprijatelja,” kako je utvrđeno u članu 19 IV Ženevske konvencije. Iako međunarodno humanitarno pravo ne definira šta su te "štetne radnje". Na primjer, medicinska njega za ranjenog pripadnika Hamasa, sve dok on unatoč ozljedama ne učestvuje u borbama, nije jedan od razloga zašto bolnica gubi zaštitu.

U nedostatku definicije "štetnih radnji", Međunarodni odbor Crvenog križa smatra da bolnica gubi svoju zaštitu kada više ne obavlja svoju zdravstvenu funkciju brige za ranjene i bolesne i koristi se za "direktno uplitanje ili indirektno u operacijama” vojsku i time nanosu štetu neprijatelju.” I navodi nekoliko primjera: "Ako se bolnica koristi kao baza iz koje se pokreće napad, kao osmatračnica za prinos informacija od vojne vrijednosti, kao skladište oružja, kao centar za vezu za borbene trupe ili kao utočište za zdrave borce".

Šta se događa ako se sa sigurnošću zna da se neprijatelj skriva u bolnici?

“MHP je iscrpan u pogledu zaštite bolnica u ratu i civila u njima: nije ih legitimno napadati. Član 18. IV Ženevske konvencije to jasno kaže”. Prema riječima stručnjaka, “čak i da je neprijateljski borac bio lociran na krovu bolnice sa koje je pucano, ako se u napadu nije mogao jasno razlučiti rizik za civile, taj borac ne bi mogao biti napadnut.”

Međunarodno humanitarno pravo ima temeljna načela kao što je načelo razlikovanja: „Napad nije legitiman ako se šteta koja se namjerava nanijeti neprijatelju ne može razlikovati od one koja se može nanijeti civilima.”

Izrael je optužio Hamas da koristi pacijente i civile koji se nalaze u bolnicama kao živi štit. Ali, pravni eksperti kažu da čak ni u tom slučaju napad ne bi bio legitiman. “Ulazak izraelske vojske u bolnice ozbiljno je kršenje međunarodnog humanitarnog prava i mogući ratni zločin”, tvrde, pojašnjavajući:“S druge strane, ako bi Hamas koristio bolničke pacijente, liječnike i civile koji su se ondje sklonili kao živi štit, to bi također ozbiljno prekršilo međunarodno humanitarno pravo.”

Prema članu 8.2.b.XXIII Rimskog statuta, koji regulira rad Međunarodnog krivičnog suda, “korištenje prisutnosti civilne osobe i druge zaštićene osobe za zaštitu određenih tačaka, područja ili vojnih snaga od vojnih operacija” je ratni zločin.

Šta ako postoje Hamasovi tuneli ispod bolnica? Prema MSF-u, iako bi zdravstvene institucije mogle izgubiti svoj status posebno zaštićenog objekta ako se koriste za počinjenje djela štetnih neprijatelju izvan njihove humanitarne funkcije, “tvrdnje da postoje tuneli ispod bolnice ne lišavaju samu bolnicu njezinog statusa zaštite prema međunarodnom humanitarnom pravu .

"Čak i da je uništenje podzemnih tunela legitimno, ono ne bi trebalo utjecati na samu bolnicu i zahtijevalo bi sve potrebne mjere opreza kako bi se izbjegla i/ili minimizirala bilo kakva slučajna šteta za bolnicu, medicinsko osoblje, pacijente i civile", dodaju stručnjaci.

Iako je Izrael naredio evakuaciju bolnica u sjevernom Pojasu na početku sukoba, jedini slučaj u kojem bolnica gubi zaštitu je ako se koristi za "počinjavanje djela štetnih za neprijatelja". Unatoč tome, radnici bolnice Al Shifa prošlog su vikenda bili spremni napustiti centar sve dok je moguća evakuacija pacijenata, njih oko 600. Izrael to nije omogućio i, prema liječnicima koje navodi MSF, izraelske su snage pucale u svakoga ko je pokušao napustiti bolnicu. Izraelska vojska je odbacila ovu optužbu i tvrdi da su civili i pacijenti mogli ulaziti i izlaziti kroz "istočnu" stranu bolnice.

Izrael tvrdi da Hamas koristi bolnice kao bazu za svoje operacije. U konkretnom slučaju Al Shifa, MSF navodi da nem nikakvih informacija koje bi dokazale ovu optužbu. “Radnici MSF-a na terenu su medicinski stručnjaci, a ne vojni stručnjaci. Međutim, ono što možemo reći je da smo obratili posebnu pažnju na ove optužbe i nismo dobili nikakav izvještaj ili indikaciju od našeg osoblja koje radi u bolnici koja bi potkrijepila optužbe da se ona koristi kao baza Hamasa", objašnjavaju izvori iz ove nevladine organizacije.