Kosovski Srbi odlučili su u subotu, u jeku krize zbog odluke vlade Kosova o preregistriranju tablica izdanih u Srbiji, napustiti sve kosovske institucije, u danu kad je Beograd o situaciji izvijestio Moskvu i Peking, a iz Bruxellesa i Washingtona dobio poruke da se ponaša odgovorno kako bi se izbjegle napetost, sukobi i nasilje.

Nove napetosti između Beograda i Prištine izbile su nakon što je u ponoć 31. oktobra istekao rok koji je kosovska vlada ostavila za primjenu odluke o zamjeni registarskih tablica izdanih u Srbiji, koje koriste Srbi na Kosovu.

Beograd tu odluku vidi kao kršenje ranijeg sporazuma po kojem tablice, po preporuci misije UN-a (UNMIK) trebaju imati neutralnu oznaku KS, a ne Republika Kosova (RKS), na čemu inzistira vlada Albina Kurtija.

Odluke Srba na sjeveru bit će na snazi dok Priština ne povuče mjere o preregistraciji i dok ne formira Zajednicu srpskih općina, saopćio je Goran Rakić, predsjednik Srpske liste (SL) koju kontrolira službeni Beograd.

"Da budem jasan, mi Srbi sa Kosova i Metohije ne prijetimo nikome, već se trudimo sačuvati mir i stabilnost, kao i svoje pravo na dostojanstven život, ostanak i opstanak. Zato zahtijevamo da Priština odmah počne poštivati međunarodno pravo i sve sporazume koji su u dijalogu zaključeni između Beograda i Prištine, za koje je jamčila i sama EU", istaknuo je Rakić nakon sastanka u svjevernokosovskoj općini Zvečan.

On je podnio ostavku na dužnost ministra za zajednice i povratak u kosovskoj vladi, a ostavke je dalo i svih deset zastupika SL-a u Skupštini Kosova.

Odluku o napuštanju kosovskih danas su pratile ostavke gradonačelnika četiri općine na sjeveru većinski nastanjenom Srbima, sudaca Osnovnog suda u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, odjelu Apelacionog suda iz Prištine te tužitelja osnovnog suda i člana sudskog vijeća u Prištini.

Šef regionalne operative Mitrovica Sjever Kosovske policije (KP) kapetan Aleksandar Filipović ostavku je dao u ime zaposlenika u Kosovskoj policiji uz poruku "Dosta je bilo", a dužnosnici KP-a za regiju Sjever simbolički su skinuli svoje uniforme.

Prema izvještaju lokalnog portala KoSSev, u Zvečanu i sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice su poslije tog sastanka na stubovima rasvjete i na kioscima izvješene srpske zastave i natpisi "Ovo je Srbija".

Direktor kancelarije srbijanske vlade za Kosovo i Metohiju, Petar Petković, u saopćenju je podržao kosovske Srbe, izrazivši razumijevanje za odluku da napuste i suspendiraju rad u prištinskim institucijama.

Krizu prati i pojačana diplomatska aktivnost, a specijalni izaslanik EU-a za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je u subotu, poslije višesatnog razgovora s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da "računa na odgovorno ponašanje" obje strane kako bi se sačuvali stabilnost i sigurnost u vrijeme novih napetosti na Kosovu.

Beograd je u aktualnoj situaciji izvijestio ambasadore Kine i Rusije u Beogradu, a od ambasadora Sjedinjenih Država dobio upozorenje Washingtona da se ponaša odgovorno.

"Nasilje se mora izbjeći", napisao je Lajčak na Twitteru, nakon što se u petak navečer sa stao sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

Nakon izvanredne sjednice vlade u subotu na kojoj je izvjestio ministre o razvoju situacije, Vučić je na Instagramu rekao da "Srbija ne odustaje od politike mira i stabilnosti".

On je potom u odvojenim razgovorima ambasadore Rusije i Kine u Beogradu  "informirao o sigurnosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji i pritiscima sa kojima se Srbi i Srbija suočavaju".

"Ponovio sam našu zahvalnost na principijelnom stavu i podršci Ruske Federacije suverenitetu i teritorijalnom integritetu naše zemlje", napisao je Vučić na Instagramu nakon sastanka s ruskim ambasadorom Aleksandrom Bocanom Harčenkom koji je najavio da će "sve informacije koje su mu predočene prenijeti službenoj Moskvi".

Kineskoj ambasadorki Chen Bo rekao je kako "unatoč svim izazovima, Srbija nastavlja voditi odgovornu politiku mira i stabilnosti" i "ostaje posvećena poštivanju međunarodnog prava i punoj primjeni dosad postignutih sporazuma".

Srbijanski predsjednik je telefonski razgovarao i s američkim ambasadorom Christopherom Hillom koji je od njega "zahtijevao da se Srbija ponaša odgovorno, ozbiljno i da ni na koji način ne sudjeluje u ugrožavanju regionalnog mira i stabilnosti", priopćeno je iz Vučićevog ureda.   

Priština u međuvremenu nije prihvatila prijedlog Washingtona i Bruxellesa da odgodi primjenu mjera na 10 mjeseci, ali je kosovska vlada odlučila primjenjivati ih u fazama od novembra 2022. do juna 2023. na što su Srbi sa sjevera najavili proteste i blokade.

Dodatne napetosti potaknula je suspenzija regionalnog komandanta Kosovske policije Sjever Nenada Đurića koji je odbio provoditi odluku vlade u Prištini o opomenama Srbima koji nisu preregistrirali vozila na „RKS“ tablice, ocijenivši da je ta odluka „politička i usmjerena protiv srpske zajednice“.

Beograd optužuje Prištinu da skoro desetljeće nakon potpisivanje Briselskog sporazuma u aprilu 2013. nije formirala Zajednicu srpskih općina (ZSO). Kosovska vlada izbjegava osnovati tu asocijaciju jer joj ne želi dati izvršne ovlasti, a Beograd inzistira da ZSO "ne može biti nevladina organizacija".

Srpska zajednica na Kosovu ima zajamčenih 10 mandata u parlamentu i sudjeluje u kosovskoj vladi, premda Beograd službeno ne priznaje neovisnost Kosova i protivi se prijemu u UN i međunarodne instituciuje.

Јedinstvo crkve i države mora da postoji u zaštiti naših ljudi na Kosovu i Metohiji i naš narod tamo se neće nikad ostaviti sam, rekao je Milorad Dodik nakon održanog sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i patrijarhom srpskim Porfrijem i članovima Svetog Sinoda. Tada je na svom Twitteru načpisao kako Srbi sa Kosova imaju „podršku dvije države, Srbije i Republike Srpske“.

„Neće se desiti nikakve nove Oluje i pogromi. Država Srbija garantuje status slobode za sve Srbe gdje god se oni nalaze“, poručio je Dodik.  Ocijenio je da odluke prištinskih institucija predstavljaju korak po korak pokušaj da se očiste Srbi na Kosovu.

„Nisu Šiptari sami tu, to rade sa centrima izvan Kosova, izvan Balkana u pokušaju da naprave situaciju da Srbe demorališu da ostanu na tom prostoru. Ovaj put su naišli na odlučnu srpsku zajednicu da ostvare svoja prava“, dodao je Dodik.

Prema Dodikovom riječima, Zapadu se žuri jer se dugo bave tim pitanjem, a bave se i pitanjem Republike srpske. „Mislim da će Srbi u narednom periodu morati sjesti i reći šta je to naša politička ponuda za rješavanje problema i stabilizacije na Balkanu“, ocijenio je Dodik i naveo da je razvoj situacije u Ukrajini gotovo odlučujući na pozicioniranje Srba.

Smatra da neki na Zapadu traže brzi uspjeh krajnji cilj da rasparčaju Rusiju i ovladaju njenim resursima, što govori o tome da će sukob na tom prostoru trajati. „Ne vjerujem u perspektivu mogućnosti da Rusija bude dovedena u poziciju koju želi Zapad. Odugovlačenje tog rješenja i postizanja mira i čini ove koji rade ovdje za međunarodnu zajednicu dosta nervoznim u nastojanju da naprave ovdje neki uspjeh u tom smislu, a kad kažem ovdje, to je i Republika srpska“, rekao je Dodik.