Nadim Koteich, libansko-emiratski generalni direktor Sky News Arabia, izazvao je široku osudu nakon što je sugerirao da Arapi moraju izabrati stranu između Gaze i Abu Dhabija.

U svojoj emisiji Večeras s Nadimom, emitovanoj na kanalu sa sjedištem u Abu Dhabiju, Koteich je povukao kontrast između Palestine s jedne strane i Ujedinjenih Arapskih Emirata i Saudijske Arabije s druge strane, rekavši da oni predstavljaju "dva Bliska istoka".

“Milion Palestinaca u Gazi je na rubu gladi. Njihov najveći san je vekna hljeba”, rekao je.

„Ali tri sata vožnje avionom, u Abu Dabiju, objavljeno je da je osnovana IT investiciona kompanija, fokusirana na AI [vještačku inteligenciju] i poluprovodnike. Potpisat će ugovore vrijedne više od 100 milijardi dolara. Saudijska Arabija je također tri sata vožnje avionom od Gaze. Takođe će uložiti 40 milijardi dolara u AI”, rekao je voditelj.

Zatim je uporedio ova dva modela, tvrdeći da su UAE i Saudijski modeli pogodniji za mir i uspjeh.

“S jedne strane je glad, s druge, ulaganja u AI. Ovo nije jedan Bliski istok. To su dva Bliskog istoka: jedan Bliski istok čiji je prioritet otpor, a njegovi rezultati su glad, i drugi čiji je prioritet mir, a rezultati su uspjeh. Jedan Bliski istok živi u prošlosti, a drugi u budućnosti. Koju podržavate?”

Kao odgovor na video, mnogi korisnici društvenih mreža odbacili su Koteichov argument i postavili pitanje da li UAE čine dovoljno da spriječe glad u Gazi, nakon više od pet mjeseci izraelske opsade i napada u kojima je ubijeno preko 32.000 Palestinaca.

„Da su imali trunke časti i dostojanstva, ne bi dozvolili da se glad dogodi tri sata dalje“, napisao je jedan korisnik X.

Drugi je napisao: “U početku sam očekivao da će reći: Sram nas bilo što ulažemo u umjetnu inteligenciju dok naša braća u Gazi umiru od gladi. Ko ne čini dobro svojoj braći u vrijeme njihove nevolje, nikada neće učiniti dobro.”

Treći X korisnik je rekao da je kontrast zasnovan na neispravnoj logici.

“Da li su UAE mogli postići ova dostignuća da su bili pod brutalnom okupacijom 75 godina? Molim vas da imate malo logike u svojoj argumentaciji.”

Ujedinjeni Arapski Emirati pridružili su se drugim arapskim zemljama, uključujući Bahrein, Maroko i Sudan, u uspostavljanju veza s Izraelom u sklopu sporazuma o normalizaciji uz posredovanje SAD-a 2020. Palestinci su te sporazume osudili kao "ubod nožem u leđa".