Generalna sekretarka stranke Podemos i vršiteljica dužnosti ministra za socijalna prava u Vladi Španije, Ione Belarra, kritizirala je ove nedjelje predsjednika vlade, Pedra SAncheza, u vezi sa ratom u Gazi.

“Mislimo da u ovom trenutku evropski čelnici, pa tako i naši, nisu dorasli težini okolnostima. Ne želimo biti saučesnici u ovom genocidu. Evropa će skupo platiti ovo licemjerje proklamiranja ljudskih prava u cijelom svijetu, a onda, kada treba pokazati svoje lice, ne učiniti apsolutno ništa“, kazala je, dodavši: “Diplomatski odnosi s Izraelom moraju se suspendirati, primijeniti primjerene ekonomske sankcije i provesti embargo na oružje.”

Belarra je ove izjave dala na protestima na koje su pozvale nevladine organizacije i propalestinske skupine protiv rata, u pratnji vršiteljice dužnosti ministrice Irene Montero i drugih članova Podemosa. Na protestu, na kojem je sudjelovalo oko 35.000 ljudi, insistirala je da Španija mora izvesti izraelskog premijera Benjamina Netanyahua pred Međunarodni krivični sud. Taj je sud već 2021. otvorio istragu o događajima u Gazi, Zapadnoj obali i istočnom Jerusalemu.

Čelnica stranke Sumar i druga potpredsjednica aktuelne Vlade, Yolanda Díaz, također je učestvovala u protestnoj povorci, ali se svrstala uz premijera Sancheza koji je endavno izjavio “brani isto što i 120 drugih zemalja Ujedinjenih naroda. “Svi tražimo prekid vatre. Govorimo o ratnim zločinima i već danima tražim da se razjasni zakonska odgovornost. Nema dvostrukih standarda”, dodala je Díaz, nakon što je ukazala na “flagrantno” kršenje međunarodnog prava od strane Izraela.

Šefovi država i vlada EU-a, koji su se prošlog četvrtka sastali u Bruxellesu, postigli su minimalni dogovor o zahtjevu da humanitarna pomoć stigne u Pojas Gaze. Njemačka, Austrija i Češka otvoreno su branile da se ne može staviti "ali" na pravo Izraela da se brani od napada Hamasa i odbile su svaki poziv na prekid vatre. U međuvremenu, Španija i Irska bile su te koje su najjasnije podržale ideju o ograničavanju Izraela.

Čelnik stranke Izquierda Unida i vršitelj dužnosti ministra za pitanja potrošača, Alberto Garzon, koji je također prisustvovao protestu u Madridu, je kazao: “Ne suočavamo se s ratom, suočavamo se s etničkim čišćenjem koje je počelo prije nekoliko desetljeća i sada doživljava zastrašujuću eksploziju sa bombardiranjem civilnog stanovništva. Netanyahu, nažalost, ima podršku važnih čelnika međunarodne zajednice, što vjerojatno objašnjava zašto Vlada Izraela djeluje tako nekažnjeno, stali su uz fanatike i ultrase poput Netanyahua.”