Britanski premijer Rishi Sunak u ponedjeljak je otpustio Suellu Braverman, članicu svoga kabineta koja je više od svih drugih ministara izazivala podjele u zemlji. U rekonstrukciji kabineta David Cameron neočekivano se vratio u vladu i to kao ministar vanjskih poslova.

Kritičari su tvrdili da je Braverman, koja je kao ministrica unutrašnjih poslova bila odgovorna za provođenje zakona, imigraciju i nacionalnu sigurnost, izazvala tenzije uoči velikih, propalestinskih demonstracija u Londonu u prošlu subotu, 11. novembra, tokom kojih se policija sukobila s krajnje desničarskim kontraprotestantima.

Ovo je zapravo drugi put da je Suella Braverman smijenjena s mjesta britanske ministrice unutrašnjih poslova. Prvi je bio prije nešto više od godinu, kada je služila pod premijerkom Liz Truss, britanskom premijerkom s najkraćim stažem. Braverman je tada dobila otkaz jer je koristila svoju ličnu adresu e-pošte za slanje vladinog dokumenta drugom poslaniku. Kada je trenutni premijer Rishi Sunak preuzeo funkciju nekoliko sedmica poslije, ponovo ju je imenovao na tu funkciju.

Suellu Braverman u Ministarstvu unutrašnjih poslova zamijenio je James Cleverly, koji je bio na poziciji ministra vanjskih poslova, navodi se u saopćenju Downing Streeta.

Vraćanje Camerona na visoku poziciju izuzetan je zaokret za bivšeg premijera koji se najviše pamti po raspisivanju referenduma 2016. godine koji je doveo do odlaska Britanije iz Evropske unije. Cameron se tada zalagao za ostanak Britanije u Evropskoj uniji, a kada je izglasan izlazak, on je podnio ostavku.

Braverman je dugo bila figura koja je razjedinjavala vladajuću Konzervativnu stranku. Njena provokativna retorika dobila je podršku na tvrdoj desnici, a istovremeno ju je otuđila od umjerenijih kolega u stranci.

Na Braverman se naširoko gleda kao na mogućeg kandidata da zamijeni Sunaka na mjestu lidera stranke ako Konzervativna stranka ne pobijedi na predstojećim općim izborima, a njen današnji odlazak s mjesta ministrice signalizira duboke izazove s kojima se ova stranka suočava.

Njeno otpuštanje u ponedjeljak uslijedilo je nakon objavljivanja izvanrednog članka u londonskom The Timesu u kojem je Braverman ukorila glavne gradske policijske snage što su odlučile da ne zabrane propalestinski protestni marš koji se poklopio s Danom primirja, kada Britanija obilježava sjećanje na one koji su se borili u Prvom svjetskom ratu i kasnijim sukobima.

Gospođa Braverman – koja je kao ministrica unutrašnjih poslova bila odgovorna za provođenje zakona, imigraciju i nacionalnu sigurnost – opisala je stotine hiljada ljudi koji su prisustvovali redovnim subotnjim protestima u Londonu u znak podrške Palestincima kao “maršere mržnje” i “mafiju”, uprkos činjenici da su demonstracije uglavnom bile mirne.

Downing Street je saopćio da nije odobrio članak, kao što bi bilo uobičajeno, a ispostavilo se da nekoliko izmjena koje je tražio premijerov kabinet nije urađeno prije objavljivanja.

U subotu su kritičari, uključujući laburističkog gradonačelnika Londona Sadiq Khana, optužili Braverman da je ohrabrila kontraprotest tokom kojeg su neki desničari probili policijski kordon i tvrdili da su bili na ulicama da brane ratni spomenik. Policija je saopćila da je uhapšeno približno 145 osoba, od kojih su velika većina bili kontraprotestnici, a devet policajaca je povrijeđeno.

U svom članku gospođa Braverman tvrdila je da demonstracije nisu bile “samo vapaj za pomoć Gazi” već “potvrda primata određenih grupa – posebno islamista – kakve smo više navikli vidjeti u Sjevernoj Irskoj”.

To pozivanje na Sjevernu Irsku, retoričko korištenje sektaških tenzija, također je izazvalo bijes.

U tekstu je Braverman optužila policiju za “dvostruke standarde” u načinu na koji je postupala sa protestima. “Desničarski i nacionalistički demonstranti koji se upuštaju u agresiju s pravom nailaze na oštar odgovor, ali se propalestinske rulje koje pokazuju gotovo identično ponašanje uglavnom ignoriraju, čak i kada očigledno krše zakon”, napisala je ona.

Braverman je jasno stavila do znanja da želi da se marš u subotu 11. novembra djelimično zabrani zato što će se poklopiti sa Danom primirja. Premijer Sunak zauzeo je isti stav, ali je prošle srijede dobio uvjeravanja od policije da će biti poduzeti svi mogući koraci da se spriječi nered i izdao je saopćenje u kojem potvrđuje da će se protest nastaviti, obećavajući da ćemo “ostati vjerni našim principima” prava na mirne proteste.

Činilo se da članak njegove tadašnje ministirce, objavljen nekoliko sati kasnije, potkopava premijerov stav.

Gospođa Braverman, koja se prošle godine neuspješno kandidirala za vodstvo Konzervativne stranke, dugo je u svojim izjavama i intervjuima prihvatila tvrde desničarske stavove, opisujući migraciju kao “uragan”, dolazak tražitelja azila na britansku obalu u malim čamcima kao “invaziju” a beskućništvo kao “izbor životnog stila”. Nedavno je predložila uvođenje ograničenja za dobrotvorne organizacije koje nude šatore onima koji žive na ulici.

(Izvor: The New York Times)