Arnel Isak, zastupnik u Parlamentu Federacije BiH, najavio je novu stranku u Bosni i Hercegovini čiji je jedan od osnivača i zvat će se Snaga naroda.

Za FTV je kazao da da će u narednom periodu ogranizirati svečanu ceremoniju povodom osnivanja.

Isak je govorio i o kandidaturi za dopredsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, te da je PDA-ova Elzina Pirić potpisala taj prijedlog.

- Shodno priči na početku da žele Bošnjaka, ja sam na pregovorima kazao da, kad već mijenjamo parlamentarnu većinu, moj prijedlog je da ide Bošnjak. Oni su rekli – super, evo, možeš ti. A ja sam, jer sam nezavisni zastupnik, morao da se priključim nekom klubu i odlučio sam se priključiti kolegici Pirić i Kenanu Uzunoviću - rekao je Isak za FTV.

Na pitanje je li imenovanje dogovoreno na sastanku njega, njegovog oca Rame Isaka, ministra unutrašnjih poslova FBiH, i predsjdnika NiP-a Elmedina Konakovića, ustvrdio je da nije jer razgovori su vođeni puno prije.

Tvrdi da su svi zastupnici saglasni s njegovim imenovanjem, a i predsjednici Naše stranke, SDP-a, NiP-a, HDZ-a 1990, HDZ-a.

- Ako je sve ovo vraćanje duga porodici Isak i politička trgovina, onda i stanje u Unsko-sanskom kantonu ili Zeničko-dobojskom kantonu treba tako nazvati, pa i sva druga imenovanja - kazao je.

- Ja sam NES napustio prije dva mjeseca, prije nego su napustili parlamentarnu većinu u kojoj su bili. To što su se preko noći dogovorili i pomirili sa SDA, iako su mi skoro šest mjeseci govorili da ne mogu s njima, da se gledaju preko nišana, to je politička trgovina - dodao je.

O tome kako je njegova ruka bila presudna da glasa za oca u Vladi FBiH, Isak kaže kako bi volio da se uvede da se vidi kad je koji zastupnik pritisnuo taster.

Govorio je i o motivima za podršku aktuelnoj većini i potvrdi Vlade FBiH, kazavši da je najveći problem bio unutar NES-a.

- Ja nisam napustio parlamentarnu većinu nego NES. Kazao sam da sam spreman za pregovore sa stranom koja će da napravi parlamentarnu većinu. Tri ministra su nedostajala u prošlom sazivu Vlade FBiH, neki su bili više na sudu nego na poslu. Mislim da je ovo odblokirana Vlada FBiH, već trideset dana gledamo da su svi ministri na terenu, da rade - kazao je Isak.

Što se tiče Parlamenta FBiH i neodržavanja sjednica, Isak je istakao da su održavane komisije, kao i sastanak sa rukovodstvom Federacije.

- Većinu imamo – i ona je taman! - izjavio je Isak.

Govorio je i o Kralju nargile, po čemu je bio poznat u javnosti, te svojoj uzrečici "ze".

- To je malo smiješno. Kralj nargile je nešto iz mladosti. Svaki put kad bude neko moje imenovanje ili neki moj prijedlog – prisjete se toga. Pogodilo me je to što sam osvojio direktni mandat, četiri su godine ministarskog djelovanja iza mene, urađeno je preko 40 miliona projekata u ZDK-u, građani znaju gdje su se trošila sredstva, a prije mene za osam godina jedva 12 miliona. Ono od čega građani žive, što treba da znaju – nije prezentirano. Svaki put je prezentirano ono što je moje privatno, što nema veze sa budžetom. Dok imamo hapšenja zbog budžeta – i u Sarajevu i u ZDK-u – a svaki put je problem 'ministar ze' i 'Arnel king šiša' - rekao je Isak, piše Faktor.

Naziv nove stranke je ustvari ukradeni slogan SDA iz kampanje za izbore 2018. godine što jasno otkriva na čije glasače pretendira nova politička opcija. Za razliku od Konakovića koji se bez uspjeha pokušao vezati za izvornu ideju SDA, Isak i njegovi saradnici nisu išli daleko u prošlost.

Podsjećamo, uoči kampanje za izbore 2018. godine sa skupa u Banovićima predsjednik SDA Bakir Izetbegović otrkrio je da će slogan SDA biti „Snaga naroda“.

"SDA je nastala iz naroda i snaga SDA izvire iz naroda. SDA je temeljna bošnjačka i bosanskohercegovačka stranka. Stranka koja je u prethodnim decenijama imala jasnu političku viziju, uvijek pokazivala hrabrost kada se treba suprotstaviti nasrtajima na BiH, ali imala i dovoljno hrabrosti da donosi teške odluke i bude motor reformi koje ovu zemlju vode naprijed. Naš slogan, „Snaga naroda“ označava kontinuitet vođenja odgovorne i ozbiljne politike za jaku državu Bosnu i Hercegovinu, članicu EU i NATO-a, u kojoj će svi ljudi biti ravnopravni."