Vlasnik kantonalne Vlade Dino Konaković  poručuje građanima da se ne sekiraju, imaju oni prijatelje koji će uskočiti da pomognu.

Umjesto prijatelja, trebalo je samo na vrijeme planirati i rješavati problem prije nego što je nastao. A da su dobili informaciju na vrijeme, dobili su, da nisu reagirali, nisu. O tome svjedoči saopćenje Energoinvesta, koji je jedini ovlašteni uvoznik plina, od prije deset dana povodom smanjenih isporuka plina, kada su predstavnici Trojke “napadali” Energoinvest upravo zbog smanjenih isporuka.

"Na meti napada se neopravdano nalazi uglavnom Energoinvest kao snabdjevač gasa, te stoga iznosimo sljedeće konkretne podatke. Iz Tabele 1. koju je dostavio Sarajevogas vidljivo je da je planirana i tražena količina gasa za mjesec januar 2022. godine iznosila ukupno 26.500.000 kubnih metara, što na dnevnoj osnovi čini prosječnu potrošnju od 854.839 kubnih metara gasa. U tabeli 2 se nalazi tačan pregled potrošnje gasa u navedena tri dana. Upoređujući traženu prosječnu dnevnu količinu gasa sa stvarno isporučenom količinom, vidljivo je da je Energoinvest u svakom od navedena tri dana isporučivao po 15 posto više gasa od prosječne tražene količine. Saglasno navedenim egzaktnim podacima, jasno je da tvrdnje da Energoinvest nije obezbjedio dovoljne količine gasa apsolutno nisu tačne", saopšteno je iz ove kompanije.

Uz ovo, navode kako su obezbjedili i ponudu za isporuku dodatnih količina gasa, koje je Sarajevogas tražio zbog ekstremno niskih temperatura, koja je bazirana na tržišnim uslovima na dan narudžbe. Na ovu ponudu se Sarajevogas, dodaju, nikada nije očitovao.

"Na kraju želimo istaći da je pohvalno da je Vlada KS donijela odluku o subvencioniranju dijela troškova nastalih zbog povećanja cijena gasa, ali u svojim nastupima ni premijer Edin Forto niti predstavnici kantonalne Vlade nisu niti jednom pomenuli da je ukupno povećanje nabavne cijene gasa od januara 2021. do januara 2022. godine bilo 86,71 posto, te da je razliku od 49,6 posto prethodno već kompenzirao Energoinvest svojim pravovremenim poslovnim potezima uz podršku Vlade Federacije BiH", poručuju iz Energoinvesta.

Na novonastalu situaciju reagovala je i kantonalna organizacija SDA Sarajevo odbacujući tvrdnje Vlade KS da su kriza nedostatka energenata i najavljeno isključenje grijanja posljedica političkog pritiska s federalnog nivoa.

"Energoinvest gas nabavlja već 45 godina, a problemi s isporukom pojavljivali su se samo u toku agresije na BiH i za vrijeme aktuelne vlade Trojke", smatra SDA Sarajevo.

Vlada KS nesposobna je urediti i pitanje marži Sarajevogasa i Toplana, pa ova preduzeća prilikom nabavke ostvaruju dvostruku zaradu, dodaju oni. Na taj način Vlada KS je saučesnik prevare, smatraju u SDA te kažu kako kantonalnim preduzećima umjesto racionalizacije troškova dopuštaju dvostruku maržu, a onda provodi populističke mjere subvencioniranja troškova grijanja za građane.

"Pozivamo Fortinu i Konakovićevu vladu da građane Sarajeva prestanu izlagati neprestanoj strepnji u pogledu obavljanja vitalnih funkcija Kantona Sarajevo. Pozivamo Vladu Kantona Sarajevo, JKP Toplane i Sarajevogas koji ostvaruje ubjedljivo najveću maržu u cijelom sistemu nabavke i distribucije plina da obezbijede potrebnu količinu ovog energenta za građane i privredu Kantona Sarajevo. Na raspolaganju im je budžet od milijardu i 100 miliona KM. Umijeće je raspolagati ovakvim iznosom i ostaviti Sarajlije bez gasa, mazuta i grijanja", zaključuju u SDA.