U pismu premijeru Benjaminu Netanyahuu i ministru odbrane Yoavu Gallantu, Smotrich, de fakto "guverner" Zapadne obale, tražio je da Palestincima bude zabranjen pristup zonama koje okružuju naselja na toj teritoriji.

Taj potez bi vjerovatno uključivao zemlju u vlasništvu Palestinaca, čak i za berbu maslina, izvještavaju izraelski mediji u ponedjeljak.

U pismu, Smotrich je osudio "stalno zanemarivanje sigurnosti doseljenika u Judeji i Samariji", koristeći izraelsko ime koje se odnosi na okupiranu Zapadnu obalu.

“Koncept sigurnosti je poljuljan”, rekao je on, misleći na napad naoružanih palestinskih boraca iz Gaze na južni Izrael 7. oktobra, koji je rezultirao ubistvom oko 1.400 Izraelaca. Više od 10.000 Palestinaca je ubijeno u tekućoj odmazdi Izraela na opkoljeni pojas Gaze.

Od Hamasovog napada 7. oktobra, Smotrich i ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben Gvir raspiruju tenzije na Zapadnoj obali, pri čemu je Ben Gvir dijelio oružje doseljenicima u pograničnim gradovima, a Smotrich je zaustavio transfer sredstava Palestinskim vlastima (PA) zbog njihove navodne podrške Hamasu.

Ovo je izazvalo ono što UN kažu da je "alarmantna" eskalacija nasilja doseljenika protiv Palestinaca, s najmanje 144 Palestinca ubijena na Zapdnoj obali.