Sagledavajući aktuelna dnevnopolitička, društvena, geostrateška, ekonomska i socijalna dešavanja u BiH, koja su pritom i nekako ubrzana, umnožena čak, moglo bi se govoriti o kakvoj “izglednoj prognozi” takvih dešavanja za, recimo, nekih četiri godine otprilike. Kao i uvijek, kao i u svemu drugom, stvari mogu krenuti u bezbroj neočekivanih a različitih smjerova, pa recimo da bi ovo mogao biti jedan od njih. Ne mora, a mogao bi. Podrazumijeva se, naravno, tek ukoliko u međuvremenu ne nastupi kakav termonuklearni rat, elementarna nepogoda širih razmjera ili regionalni ratovi. Stoga, evo jednog od više mogućih scenarija za BiH poslije četiri godina.

Od početka kandidatskog statusa BiH po pitanju prijema u EU došlo je do izvjesnih promjena u društvu. Usvojeni su razni novi zakoni, neki stari su izmijenjeni. U znak pomirenja među konstitutivnim narodima BiH, prema starom dogovoru između nekadašnje osmorke i ambasade SAD-a te Velike Britanije, od sljedeće godine, devetog januara, parada policije Republike srpske se održava u staroj sarajevskoj jezgri. Očekuje se da bi strojevim koracima parada išla od sebilja na Baščaršiji do sportsko-rekreativno-seksualno-liberalnog centra Aleksandrija – (nekadašnja Skenderija).

Od patriotskih popijevki, za ovu priliku je predviđena popularna koračnica koja je glasno i horski recitirana u Banjaluci prije niza godina istim povodom, samo ovaj put malo dotjerana u korist relaksirajućih odnosa među konstitutivnim narodima i narodnostima. Nova verzija ide – “Za krst, za krst Nemanjića, za slavu, za slavu Obilića! Za prst, za prst, bojovnika, srušit', srušit' i pet mostova!” Kako se vidi, pjesmicom su na dirljiv način objedinjeni interesi Republike srpske i oda mudrim izrekama nepravedno osuđenog generala Praljka, jednog od simbola odbrane uskrsle Hrvatske Republike Herceg-Bosna.

U korist smanjivanja tenzija sa svim što u javnom prostoru asocira na neprijatni dio naše prošlosti, mezarje Kovači se uskoro izmješta na još neutvrđeni lokalitet koji po zakonu treba biti najmanje 30 kilometara udaljen od Sarajeva. Umjesto mezarja, tako bi se na Kovačima dobila nova slobodna travnata površina gdje bi se izgradio plato za koktel-partije. Svim gostima popularnog sarajevskog cyber film festivala, ovo bi predstavljalo solidno okupljalište nakon filmskih premijera gdje bi se, pored ostalog, promovirala francuska vina i zakuske bez glutena, što je bio zajednički projekt organizatora gay film festivala, već spomenute cyber film smotre i festivala nudizma za najmlađe sugrađane. Ovu inicijativu je podržala i sarajevska gradonačelnica Ivana Marić, odobrivši novčana sredstva za ostvarenje ideje u iznosu koji se smatra dovoljnim i povoljnim za ovako nešto. Samo je poznato da Soroš fondacija nije škrtarila u izdvajanjima za manifestaciju ovakvog tipa.

Novim zakonom o spolnom određivanju uvodi se još nekoliko slova među poznate inicijale pokreta LGBTIQ. Očekuje se da uskoro bude kompletirana s kraticama koje bi glasile – LGBTIQZP. Zadnja dva slova se odnose na sljedbenike usvojenih naučnih disciplina kao što su zoofilija i pedofilija. Holandski Savez intimnih prijatelja djece pozdravio je ovaj napredak u zakoniku BiH. Inače, radi se o pokretu i stranci koja se nekad zalagala za prava pedofila kroz Holandski parlament, ali se s vremenom reformirala prema zahtjevima prostora i vremena.

Zastave duginih boja, kao simbol slobodne ljubavi za sve i svakoga, od kućnih ljubimaca preko novorođenčadi do najstarijih članova bilo čije rodbine najvjerovatnije će biti okačene po baščaršijskim munarama u znak potpore ovogodišnjem festivalu nježnih orgija ispred Narodnog pozorišta.

Prema najnovijem zakonu, policija ima pravo privesti i ispitati svakoga ko dovede u pitanje pojmove kao što su “nesretni rat”, “krvavi rat” i “bratoubilački rat” u kontekstu priče o ratovima iz 1990-ih godina dvadesetog stoljeća. Navodno je već privedeno nekoliko osoba koje su u javnosti postavile pitanje “pa zar nije svaki rat nesretan”. S tim u vezi, u ime slobode govora se zabranjuje korištenje izraza kao “agresija”, “genocid”, “etničko čišćenje”, “opsada”, “ratni zločini.”

U organizaciji Saveza nezavidnih sekularnih demokrata iz Doboja organizira se predavanje s temom “Koliko su Bošnjaci postali prihvatljivi sljedbenici evropskog prosvjetiteljstva još od pisanja 'Katoličkog tjednika' prije sedam godina pa do danas?” Predavanje bi se trebalo održati u zgradi OHR-a.

U nekadašnjem parku Hastahana, odnedavno preimenovanom u parkić vedrih kabalista, održava se ceremonija otkrivanja spomenika takozvanom “falusu Moloha”. Radi se o umjetničkoj instalaciji izvjesnog autora iz Njemačke koji nastupa pod kodnom imenicom Oziris. Spomenik je visine oko pet metara, širine metar i po, a oblikom predstavlja genitalije drevnog feničanskog božanstva Moloh. U finansiranju izrade skulpture sudjelovala su udruženja za istovremenu zaštitu homoseksualaca, feministica, influensera, jutjubera i Bože Vreće.

Čelnici Instituta za izučavanje antifašističkog historijata “Akademik Kamberović Husnija” utvrdili su da ima osnova za proglašenje fašistom svakoga ko odbija zaboraviti sve što se na ovim prostorima izdogađalo između 1992. i 1996. godine, kao i svakoga ko pokaže više naklonosti ka simbolu žutog ljiljana od simbola crvene petokrake. Sukladno tome, Institut uskoro izlazi s prijedlogom da se mikročipiranjem označe svi potencijalni fašisti za koje se utvrdi da se trebaju proglasiti fašistima jer tako institut određuje. Istovremeno se prozivaju svi oni koji ne uspijevaju bar dvaput sedmično razmišljati i govoriti o svemu što se na ovim prostorima izdešavalo između 1941. i 1945. godine.

U pripremi je zakon o zabrani javnog nošenja hidžaba i nikaba pošto je utvrđeno da isti vrijeđaju duhovna osjećanja pripadnika istospolnih brakova. Naime, smatra se da njihovim načinom odijevanja, žene i djevojke pod nikabom i hidžabom omogućavaju djeci da vide razliku između muškaraca i žena, što je nedopustivo uskraćivanje prava djeci da ne vide tu razliku. Kako je poznato, ovo spada u najosnovnija ljudska prava.

Face TV uvodi televizijsku školu novinarstva s lekcijom o tome kako na vješt način prekidati studijskog sagovornika, kako upadati u riječ sagovornicima ukoliko se oni pokažu ili pametnijim ili zanimljivijim od voditelja u studiju.

Udruženje za zaštitu kiča, šunda i uzvišene rase Evropejaca – “Prof. Sanja Vlaisavljević” namjerava u haremu Begove džamije organizirati raspravu na temu – “Sarajevski advent, od abdesthane do mihraba i natrag”.

Samo je ovo dovoljno za prognozu i prepoznavanje trendova, a nije da nema još, i previše…