Slučajevi mržnje prema muslimanima više su se nego udvostručili u ovom desetljeću, rezultat je istraživanja promatračke grupe koja tvrdi da je napravila jednu od najdetaljnijih studija takvih napada u Velikoj Britaniji.

Organizacija Tell Mama, koja prati i radi na borbi protiv antimuslimanskih poruka i akcija, saopćila je da su potvrđeni islamofobni slučajevi na godišnjem nivou porasli s 584 u 2012. na 1.212 slučajeva u 2021. godini.

Rečeno je da, iako bi to djelomično moglo biti uzrokovano činjenicom da je Tell Mama postala prepoznatljivija organizacija za izvještavanje kod većeg broja ljudi koji smatraju da mogu prijaviti takvu vrstu mržnje i netrpeljivosti, ovo također može značiti da islamofobija postaje najozbiljna vrsta netrpeljivosti.

Od 2012. godine Tell Mama je izašla s podatkom da je pomogla u više od 16.000 slučajeva prijavljene mržnje i netrpeljivosti prema muslimanima od 20.000 podnijetih prijava.

Internetska mržnja popela se na visoku razinu u 2020. godini, rekli su iz ove organizacije, sugerirajući da je pandemija ubrzala takvo zlostavljanje na internetu.

Iste godine došlo je do “značajnog porasta međususjedskih sporova koji su postali antimuslimanski po prirodi”, pri čemu je zabilježeno da više od četvrtine svih uličnih (offline) slučajeva spada u ovu kategoriju.

Organizacija je istakla i to da su lockdowni postali kao “usko grlo” za slučajeve vezane uz domaćinstva i susjede.

U 2020. godini bilo je ukupno 1.318 online i offline potvrđenih slučajeva, istakla je organizacija Tell Mama.

Isto tako, rekli su da se najveća učestalost potvrđenih izvanmrežnih slučajeva dogodila između 2016., 2017. i 2019. godine, za koje je primijetila da odgovaraju “grupi terorističkih napada u Velikoj Britaniji, terorističkim napadima u Christchurchu na Novom Zelandu i rezultatu referenduma o Brexitu”.

Tell Mama je objavila i to da su aktivnosti krajnje desnice, antimuslimanski napadi na globalnoj razini, politički diskurs pojedinih političkih lidera, rezultat referenduma o Brexitu, aktivnosti tzv. Islamske države i terorizma i ekstremizma te ciljane antimuslimanske kampanje doveli do skoka slučajeva islamofobije.

Osvrnuli su se i na kampanju “Punish a Muslim” iz 2018. godine koja je podigla uzbunu u dijelovima britanskih muslimanskih zajednica te su podvukli da se izraelsko-palestinski sukob još jednom prelio i na Veliku Britaniju manifestirajući se uglavnom kroz islamofobne poteze. Kao uzrok povećanja broja slučajeva može se i uzeti povećanje broja tražitelja azila koji dolaze iz islamskih zemalja.

Direktor organizacije Tell Mama, Iman Atta, rekao je: “Napravili smo jednu od najdetaljnijih studija u Velikoj Britaniji sa stvarnim brojem slučajeva i klasifikacijom slučajeva mržnje protiv muslimana koji pokrivaju desetljeće od 2012. do 2022. godine. Nadamo se da će ovi podaci inspirirati druge da se usredotoče na ovo područje rada kako bismo svi zajedno podigli svijest kod mnogih da se mržnji prema muslimanima trebamo suprotstaviti te je pratiti gdje god se manifestira. Ako želimo osigurati društvo u kojem je socijalna kohezija ojačana, onda je rješavanje pitanja islamofobije važno područje rada koje zahtijeva naš zajednički napor.”