“U reprezentaciji Bosne i Hercegovine ima šest košarkaša koji su za život zarađivali u Sloveniji. Neki od njih čak su ovdje počeli da prave prve košarkaške korake i učvrstili se na evropskoj, ali i svjetskoj košarkaškoj mapi. Danas u 17:45 očekuje ih duel sa slovenačkom košarkaškom reprezentacijom na EuroBasketu u Kelnu. Odišu karakterom i velikim srcem što ih čini neugodnim protivnikom”, piše Sportal.

Gledajući na historiju utakmica današnjih protivnika Bosne i Hercegovine i Slovenije, bilo što osim pobjede za slovenski tim bilo bi veliko iznenađenje. U 14 mečeva pobijedili su jedanaest puta, a prema uvodnim utakmicama EuroBasketa, Slovenija je i ovoga puta favorit.

Izabranici Aleksandra Sekulića bacili su na koljena Litvance i Mađare, a Bosanci su nakon uvodne pobjede protiv Mađarske morali priznati premoć domaćinu Njemačkoj.

Utakmica između Slovenije i Bosne i Hercegovine lahko može imati i prijateljski karakter, ali samo iz ugla poznanika košarkaša. Mnogi od njih su upravo u Sloveniji odigrali dio svoje karijere.

Jusuf Nurkić i naturalizovani John Roberson započeli su profesionalne karijere u Zlatorogu iz Laškog, Aleksander Lazić i Emir Sulejmanović u Olimpiji, a Miralem Halilović i Adin Vrabac bili su članovi Krke.

"Motivacija će sigurno biti još veća. Vrijeme koje sam proveo u Olimpiji mi je bilo najljepše. Pogotovo u mlađim selekcijama, kada je direktor bio Janez Rajgelj, koji me je i doveo u klub", zahvalan je Aleksandar Lazić Sloveniji, od koje se morao oprostiti nakon finansijskih problema Kopra Primorske: "Tamo je situacija bila loša, na kraju se mnogo toga dogodilo. Sezona je inače bila dobra, atmosfera među igračima je bila zaista fenomenalna."

“Najveće glavobolje za Sloveniju će biti Nurkić i Džanan Musa, koji je u subotu protiv Njemačke ubacio 30 poena i na ljeto prešao u Real Madrid. Njegovi prodori, ali i šutevi sa distance bit će ono na što će u slovenskom kampu morati obratiti posebnu pažnju. O Nurkiću ne treba trošiti riječi. Ipak, on je jedan od najboljih centara u NBA ligi, ali slovenačka visoka linija je već prvog dana protiv Litvanije pokazala da može zaustaviti velikane Jonasa Valanciunasa i Domantasa Sabonisa”, piše Sportal.

Mala prednost za bh. košarkaše mogla bi biti samo to što su imali malo više vremena za regeneraciju, budući da su u subotu Slovenci na terenu bili u večernjim satima, dok su bh. igrači bili na terenu u ranim poslijepodnevnim satima. No, s druge strane, istina je da su nosioci igre slovenačkog rivala u subotu u Lanxess Areni odigrali znatno više minuta. Nurkić, Musa i Roberson su igrali po 34 minuta, a u slovenačkom taboru odmarali su nosioce igre protiv Mađara.

Selektor reprezentacije BiH Aziz Bekir je svjestan toga i o tome je rekao: "Generalno, bićemo spremni, ali ne znam kako će biti sa Jusufom, koji je dugo igrao. Mislim da će i ostalima trebati dosta snage. Za Sloveniju će možda biti još teže, jer je igrala večernju utakmicu. Imamo veliko srce, karakter. Ako tako nastavimo, biće dobro."

Podsjetimo, kako je Adis Bećiragić uzeo tursko državljanstvo, po tadašnjim zakonima, morao je promjeniti ime i prezime, te je uzeo ime Aziz Bekir. A kako se vodi kao turski trener, FIBA ga potpisuje po turskom imenu i prezimenu – Aziz Bekir.