Društvo | 03.05.2023.

Rasturanje ateizma i nihilizma

Slobodni Monoteista u odbrani prirodne logike

Promovirajući svoja intelektualna otkrića i predavanja na više društvenih internet-mreža, sve skupa objedinio je pod nazivom „Blogging Theology“. Na spomenutim snimcima bavi se i analizama tematskih knjiga, onih koje izučavaju abrahamske religije, ali ponajviše onih koje se bave islamom iz raznih uglova

AMIR TELIBEĆIROVIĆ

Paul Williams relativno je česta anglosaksonska imenica. Ima puno Engleza, Iraca i Škota koji se baš tako zovu i prezivaju. Zato je Williams Paul, o kojem je ovdje riječ, bio donekle nezapažen jedno vrijeme, s obzirom na to da je aktivna javna ličnost, štaviše, bio je „zagubljen“ među mnoštvom s identičnim imenom. On jeste Britanac, društveno prilično aktivan i reaktivan, do mjere da postaje sve primjećeniji među intelektualnim krugovima širom zapadne hemisfere.

Opažen je kao čovjek koji krije veliku kombinaciju duhovnosti, intelekta i energije. Pored ostalog je i neka vrsta savremenog filozofa logičke misli. Bavi se teologijom kao osoba koja je napustila protestantizam u kojem je odrastao, prešavši na islam, ali insistirajući na vlastitoj definiciji svog uvjerenja, definiciji koja pojednostavljeno glasi – slobodni Monoteista. Tako se imenuje.

Williams je pokrenuo svoj internet-kanal s bezbroj zanimljivih i poučnih snimaka, raznih konciznih intervjua sa srodnim ljudima, raznovrsnih predavanja, objašnjenja i tumačenja teoloških pojmova i pojava. Ugostio je druge proslavljene filozofe, intelektualce i predavače s univerziteta kao što su Oxford, Cambridge, Yale i drugi, usput razgovaravši i s predstavnicima poznatog Zaytouna koledža u Americi.

Promovirajući svoja intelektualna otkrića i predavanja na više društvenih internet-mreža, sve skupa objedinio je pod nazivom „Blogging Theology“. Na spomenutim snimcima bavi se i analizama tematskih knjiga, onih koje izučavaju abrahamske religije, ali ponajviše onih koje se bave islamom iz raznih uglova.

Usljed raširenosti agresivnih ateističkih pokreta koji forsiraju nihilizam i cinično izrugivanje vjernicima po Evropi, kao i obnovljene sekularističke isključivosti, Williams se, narodski rečeno, posvetio „rasturanju“ takvih likova, odnosno njihove dogmatike i arogancije. Najviše mu je zasmetala zastarjela, ali i još uvijek nametljiva priča nekih ateističkih krugova o nepostojanju inteligentnog dizajna u prirodi, o tome kako je, po njihovom tumačenju, sve nastalo „slučajnim odabirom“, čovjek, biljke, životinje, voda, vatra, tlo, zrak, prirodni ciklusi, univerzum, doslovno sva materija.

Williams je postavio izazove s dozom ironije, te skoro svaki dan plasira primjere iz biologije, fizike, hemije, teologije, zoologije, anatomije..., dokazujući monoteistički Božiji dizajn toliko složen da je teško pojmljiv i najinteligentnijem ljudskom umu. Otvoreno i uspješno odolijeva svima koji mu se suprotstave s ateističke ili čisto materijalističke platforme, koristeći se i karikaturama kada zatreba, pa i razblaženom dozom crnog humora. U svojim nastupima koristi se i radovima al-Ghazalija, kao i Muhammada Asada.

Evo jedne od njegovih doskočica nasrtljivim ateistima i sekularistima: „Prema ateističkoj logici, sijalicu je napravio čovjek, ali sunce nije niko stvorio, nastalo je onako, od ničega.“

Williams pošalje poruke i nekim zaboravnim muslimanima, pa je tako na svojoj mreži objavio da je poslanik Muhammed poručio vjernicima da ne pretjeruju u svojim hvalama za njega, pogotovo ne onako kako su i koliko su kršćani pretjerali s hvalom za sina Merjeminog.

Zatim je objavio karikaturu koja prikazuje nekog histeričnog sljedbenika LGBTIQ furke kako se obraća nekom muminu s pitanjem: „Ljubav je ljubav, zašto nas ne podržavaš?“ Upitani s karikature mu odgovara: „Voda je voda, zašto je ne piješ iz toaletne šolje?“

Postavio je pravo detaljne skice čovječijeg mozga, anatomiju s označenim dijelovima uz naslov iznad slike kojim ironično poručuje „nema dizajna“, aludirajući na nelogičnost da nešto toliko složeno, kao u ovom slučaju ljudski mozak, nema inteligentno stvaranje iza sebe.

Onda je iznio sliku nekog tigra koji se odmara u zoološkom vrtu kako poručuje da je prešao na vegansku dijetu; pojeo je trojicu vegana i osjeća se fantastično. Ovo je bilo upućeno fanatičnim veganima koji ponekad pokušavaju izdresirati prirodno mesojedne životinje tako da prestanu jesti meso.

Kao kruna njegovih dovitljivih doskočica, mogla bi se izdvojiti ova: „Sekularni musliman je neko ko vjeruje da je Tvorac dovoljno moćan da postavi visoke matematičke standarde za planete i orbitu, ali nije dovoljno moćan da stvori zakone koji bi regulirali ljudsko društvo.“

Stavovi koje zastupaju autori nisu nužno i stavovi uredništva. Nijedan dio ovog izdanja ne smije se umnožavati, kopirati ili na bilo koji način reproducirati i koristiti bez izdavačevog pismenog dopuštenja.

Povezani članci

Rat pet puta smrtonosniji od Gaze za koji nikoga nije briga

Radwan, elitna jedinica Hezbollaha koju Izrael ne može neutralizirati

Srednjovjekovni bosanski stećak nije ni hrvatski, ni srpski, ni crnogorski spomenik

NEPOKORENI GRAD: Prije 32 godine počeo opći napad na Goražde