Sutra Crkva Maradoniana slavi rođenje Diega Armanda Maradone, prije 60 godina u Villi Fioritu, predgrađu Buenos Airesa. Najpoznatiji Argentinac umro je 25. novembra 2020.

Njegova briljantna karijera, njegova magija s loptom i njegov ekstravagantni život dio su historije fudbala, a žar njegovih sljedbenika je toliki da je 30. oktobra 1998. rođena Crkva Maradoniana koju su osnovali novinari iz Rosarija, Hernán Amez i Alejandro Verón.

Crkva ne prestaje rasti jer milioni Maradoninih fanova i dalje oplakuju njegovu smrt, čudnu smrt koja se i dalje istražuje na sudovima u Argentini.

Crkva se proširila na druge zemlje poput Španije, Italije, Njemačke, Ujedinjenog Kraljevstva, Škotske, Japana, Afganistana, Perua, Brazila, Čilea, Meksika, Urugvaja i Sjedinjenih Država, među mnogim drugima, gdje se okupljaju u službenim sjedištima. Crkva je 2015. imala 500.000 sljedbenika iz cijelog svijeta a posljednje osnivanje dogodilo se prošlog ljeta. 

Meksička Crkva Maradoniana nalazi se nekoliko ulica od Svetišta Virgen de los Remedios, katoličkog hrama koji se nalazi na vrhu Velike piramide Cholula čija je izgradnja započeta 1594.

Ulaskom u Crkvu ulazi se u jedinstvenu fudbalsku dimenziju, gdje je put do "oltara" napravljen od umjetne trave dok su sa strane stolice za vjernike ukrašene dresovima različitih meksičkih, argentinskih i evropskih timova.

U onome što predstavlja parodiju križnog puta tradicionalne katoličke religije, na zidovima ovog ograđenog prostora nalaze se fotografije velikih razmjera na kojima se takozvani “Pibe de Oro” pojavljuje od njegova djetinjstva, do slika sa Fidelom Castrom, Lionelom Messijem i s papom Franjom.

Crkva Maradoniana danas, 29. oktobra i sutra, 30. oktobra, slavi Božić u čast Diega Armanda Maradone.

Isto tako, vjernici Maradonije crkve svakog 22. juna slave "Uskrs", a sve u čast slavne "Božje ruke" i Maradoninog pogotka stoljeća tokom Svjetskog prvenstva u Meksiku 1986. godine. .

Ova jedinstvena crkva ima svoju vlastitu Bibliju koja se zove "Ja sam Diego naroda" i s posebnim Oče naš koji oni zovu "Naš Diego": "Naš Diego koji si na zemlji, sveti se tvoja lijeva ruka. Neka tvoja magija dođe do nas, neka se tvoji ciljevi pamte, kako na zemlji tako i na nebu. Daj nam danas radost na ovom danu i oprosti tim novinarima kao što mi opraštamo napuljskoj mafiji. Ne daj nam da zaprljamo loptu i riješimo se Havelangea.”